Kopsakas uurimistoetus viib teadlase ka piiri taha tööle

Kelly Olesk
, ajakirjanik
Copy
Katseandmete kogumine maailma vanimal väetamiskatsealal Lõuna-Inglismaal. Marina Semtšenko käes on lõhnava maarjaheina taimed, mille populatsioone ta hiljem kasvuhoones paljundas.
Katseandmete kogumine maailma vanimal väetamiskatsealal Lõuna-Inglismaal. Marina Semtšenko käes on lõhnava maarjaheina taimed, mille populatsioone ta hiljem kasvuhoones paljundas. Foto: Erakogu

Metsas ja niidul pilte tehes ei mõtle inimesed tavaliselt, kui palju erinevaid liike seal kasvab. Veel vähem on neid, kes jäävad juurdlema selle üle, mis toimub mullas, taimevaiba all.

Üks, kes taime ja mulla vahelistesse seostesse põhjalikult süveneb, on Tartu ülikooli taimeökoloogia kaasprofessor Marina Semtšenko, kes pälvis nüüd uurimistöö tegemiseks ka Euroopa teadusnõukogu grandi. Viie aasta jooksul analüüsib ta maakasutuse muutuste mõju taimede ja mullaorganismidele ning nende omavahelistele sidemetele.

​Tartu ülikooli ökoloogia ja maateaduste instituudi direktori Maarja Öpiku sõnul on see uurimistoetus suur tunnustus teadlasele ja ülikoolile. «ERC teadusgranti on väga keeruline saada. Konkurents on Euroopas väga tugev,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles