Euroopa aasta spordilinna tiitel jõudis Itaaliast viimaks Elvasse

Henn Uuetoa
, ajakirjanik
Copy
Kuldse lipu võtsid galal vastu Elva valla spordijuht Madis Šumanov (keskel) ning tema kõrval Elva Kultuur ja Sport juhataja Ivi Tigane ja projektijuht Martin Thomson.
Kuldse lipu võtsid galal vastu Elva valla spordijuht Madis Šumanov (keskel) ning tema kõrval Elva Kultuur ja Sport juhataja Ivi Tigane ja projektijuht Martin Thomson. Foto: Elva sport

Esmaspäeva lõuna ajal anti Itaalias Torinos toimunud pidulikul ACES Europe'i korraldatud XXII auhinnagalal Elvale üle 2021. aasta Euroopa parima spordilinna tiitel. Tunnustuse saamise nimel võisteldi seitsme teise Euroopa spordilinnaga.

ACES Europe otsustas parima spordilinna auhinna anda Elvale erakordse töö eest spordivaldkonnas. Pidulikul üritusel võttis kuldse lipu vastu Elva valla spordijuht Madis Šumanov. Oma kõnes märkis spordijuht, et väljateenitud tunnustuse taga on nii spordiklubide, treenerite, õpilaste kui ka kogu kogukonna ja valla panus. «Tiitel on märk aastatepikkusest heast tööst kogukonnas, kes väärtustab sporti,» lausus Šumanov.

Galal osalenud sihtasutuse Elva Kultuur ja Sport juhataja Ivi Tigane tõstis esile tiitliga kaasnenud eelised. «Elva valda on tunnustatud Euroopa tasemel. Oleme loonud vaimsuse, kus meie kogukonna liikmete aktiivsus saab edaspidi ainult kasvada. Auhind tähendab kindlasti ka suuremat huvi meie piirkonna ja võimaluste vastu,» rääkis ta.

Ka nimetas Tigane, et Elva on tunnustatud koostööpartner nii Eestis kui ka laiemalt Euroopas. «Meil on võimalik jagada häid praktikaid ning osaleda rahvusvahelistel konverentsidel ja seminaridel. Oleme suurendanud oma võimalust taotleda toetust Euroopa fondidest,» lausus ta.

Šumanov lisas, et tunnustus ongi eelkõige kui kvaliteedimärk, mille abil saab Elva nüüd olla aktiivsem pool rahvusvahelise koostöö suurendamisel ja kontaktide loomisel.

Pidulik üritus toimus Unesco maailmapärandi nimistusse kantud suursuguses Reggia Venaria palees. Elva sai oma tunnustuse koos 50 linnaga. Euroopa 2022. aasta spordipealinnaks kuulutati Madrid (Hispaania) ja Haag (Holland).

Algul pidi auhinnagala aset leidma juba jaanuaris, kuid et siis oli Itaalias koroonaviirusega nakatumiste arv suur, lükati üritus edasi. Torinos toimus see seetõttu, et Piemonte piirkond valiti 2022. aasta spordiregiooniks ning otsustati gala korraldada piirkonna keskuses Torinos.

Madis Šumanovi sõnul olid emotsioonid galale jõudes ootamatud, sest ei osatud arvata, et tegu on niivõrd mastaapse üritusega, kohal olid ka näiteks Euroopa parlamendi ja Unesco liikmed. Elva valla spordijuht rääkis, et paljudest kõnedest peegeldus, kui oluliseks spordi arendamist mujal peetakse. «Sport on kui ühine võõrkeel, mille kaudu me kõik suhtleme,» meenutas ta ühte sõnavõttu.

Samuti valiti maailma spordipealinn 2023, milleks on Konya, 2024. aasta kandidaadiks on Sofia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles