Asjatundjad juhivad tähelepanu eakaid varitsevatele mürgistusohtudele

Tartu Postimees
Copy
Terviseameti mürgistusteabekeskuse juhataja Mare Oder
Terviseameti mürgistusteabekeskuse juhataja Mare Oder Foto: Priit Simson

21.–25. märts on Eestis mürgistuse ennetamise nädal, millega pööratakse tähelepanu enam levinud mürgistusohtudele ja antakse soovitusi nende vältimiseks.

Kõik mürgistused on ennetatavad ja ennetusnädalal jagavad selleks soovitusi mürgistusteabekeskuse spetsialistid.

«Mürgistused on õnnetused, mida on võimalik ette näha ja seega ennetada. Sel aastal keskendume mürgistusennetusnädalal eakaid kimbutavatele mürgistustele,» ütles terviseameti mürgistusteabekeskuse juht Mare Oder.

Eelmisel aastal oli eakatega seotud mürgistusnõustamistest 54 protsenti seotud ravimite, kemikaalide või pakendite segiajamisega ning 39 protsendil juhtudest unustati, et ravim oli juba võetud ning seda manustati teist või kolmandat korda. Need mürgistused on õigete harjumuste abil välditavad.

2021. aastal tehti Eestis mürgistusinfoliinile üle 3000 kõne. Võrreldes varasema aastaga on kõnede arv pisut vähenenud tänu eelkõige väikelastega seotud mürgistuste vähenemisele.

«Kogemus kinnitab, et mürgistusennetusnädala korraldamine aitab teadlikkust tõsta ja mürgistusi ennetada. Eelmisel aasta märtsis keskendusime väikelaste ja eriti alla aastaste laste mürgistustele. Statistika näitab, et ülejäänud aasta jooksul väheneski väikeste laste mürgistuste arv pea poole võrra ja vähenemine oli nähtav ka teistes koolieelikute vanusegruppides,» lisas Oder.

Eestis juhtub aastas umbes 5300 mürgistusõnnetust, kus kannatanu pöördub haiglasse. Osa neist juhtumitest ei vaja tegelikult haiglaravi, vaid piisab kodusest ravist mürgistusinfoliini 16 662 spetsialisti nõuande järgi. Ligi 90 protsenti mürgistusinfoliinil nõustatud õnnetustest juhtub kodus.

Eestis tegutseb ööpäev läbi mürgistusinfoliin 16 662, kust saab alati abi küsida, kui mürgistus on juhtunud või kahtlustatakse seda. Telefoniliinile helistamine on anonüümne ja kohaliku kõne hinnaga (välisriigist helistades +372 794 3794).

«Mürgistusinfoliinile võib helistada mistahes mürgistusjuhtumi või selle kahtluse korral. Olgu see seotud kodukeemia, taimekaitsevahendite, väetiste, putukate ja näriliste tõrjevahendite, kosmeetika, loodustoodete, ravimite, narkootiliste ainete, seente, taimede, marjade, mürgiste loomade hammustuste, mürkgaaside, alkoholi või reisil tekkinud mürgistustega,» julgustas Oder infoliini kasutama.

Mürgistusennetusnädal toimub igal aastal märtsi kolmandal nädalal ja sellega tähistatakse maailma esimese mürgistusteabekeskuse käivitamist USAs 1961. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles