Tartu filmifond ootab uute projektide taotlusi

Tartu Postimees
Copy
Soome põnevusfilmi «Omerta 6/12» võtted Tartu ülikooli peahoone juures 2021. aasta novembris.
Soome põnevusfilmi «Omerta 6/12» võtted Tartu ülikooli peahoone juures 2021. aasta novembris. Foto: Katrin Tegova

Tartu filmifond avas 2022. aasta esimese filmiprojektide taotlusvooru. Tähtaeg on 30. aprill.

Fondi toetust võivad küsida mängu-, dokumentaal- ja lühifilmide, animafilmide ning kvaliteetsarjade tootjad. Sel aastal on kavandatud kaks taotlusvooru – aprillis ja septembris –, kuid filmifondil on õigus jagada toetused välja ka ühes voorus.

Tartu filmifondi eelarve on 150 000 eurot aastas ning toetuse määr kuni 20 protsenti regioonis filmiprojekti käigus tehtud kuludest.

Fondi juht Külli Hansen avaldas heameelt selle üle, et alates tänavu jaanuarist töötab nende juures eksperdina Kaarel Kuurmaa. «Ta on tegutsenud aastaid filmimaastikul, algatanud filmifestivalid tARTuFF ja DocPoint Tallinn, töötanud PÖFFi programmikoostajana ja Eesti filmiinstituudis eksperdina ning on aktiivselt tegev filmiprojektides ja -algatustes. Kaareli filmialased kogemused on eriti olulised Tartu filmifondi uue etapi eesmärgistamisel: oleme uue statuudi loomisel pööranud senisest enam tähelepanu filmide poolt loodud regionaalse mõju suurendamisele. Kuna Tartu filmifond kuulub üleeuroopalisse regionaalsete filmifondide võrgustikku Cine-Regio ja selle alavõrgustikku Green-Regio, mille eesmärk on arendada jätkusuutlikku mõtteviisi filmitööstuses, on meile oluline, kuidas filmid järgivad rohelise filmitootmise põhimõtteid.»

Kaarel Kuurmaa omakorda märkis, et filmifond hakkab kasutama voorupõhist taotlussüsteemi ja teeb toetusotsuseid kaks korda aastas: kevadel ja sügisel. «Uusi ideid ootame produktsioonifirmadelt loomulikult aasta läbi. Püüame hoida filmide toetamisel mitmekesist repertuaari tudengifilmidest ja lühidokumentaalidest kuni suure eelarvega välismaiste produktsioonideni, mida loodame regiooni tuua,» lausus ta.

Kuurmaa lisas, et regionaalsete filmifondide tegevus on saanud Euroopa filminduse orgaaniliseks osaks. «Nendeta jäävad paljud piirkonnad ilma majanduslikult kasulikest ning kunstiliselt põnevatest filmivõtetest.»

Täpsema info taotlemistingimuste kohta leiab siit.

2015. aastast Tartu loomemajanduskeskuse osana tegutsev Tartu filmifond toetab professionaalsete audiovisuaalsete teoste tootmist, tuues piirkonda olulisi investeeringuid, luues töökohti ning turundades Tartut nii Eestis kui välismaal.

Kaheksa tegevusaasta jooksul on fond panustanud üle 20 filmi valmimisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles