Nikolai Põdramägi: mind on alusetult nimetatud putinistiks (22)

, Tartu linnavolikogu liige
Copy
Nikolai Põdramägi
Nikolai Põdramägi Foto: Margus Ansu

17. märtsil Tartu linnavolikogu kõnetoolist Venemaa agressiooni Ukraina kodusõjaks nimetanud ning Eestis repressioonide toel aastakümneid valitsenud okupatsiooni «suhteliselt turvaliseks» ajastuks hinnanud keskerakondlane Nikolai Põdramägi ütleb talle osaks saanud laialdasele pahameelele vastates, et sõnastas oma seisukohtai valesti ja poolikult. Ühtlasi palub ta avalikult vabandust.

Kallid eestimaalased!

Minu sõnavõtt 17. märtsil Tartu linnavolikogu istungil on tekitanud suuri arusaamatusi ja toonud süüdistusi minu aadressil.

Ma ei ole mitte ühegi sõnaga õigustanud Venemaa agressiooni Ukrainas alates 24. veebruarist ja sellele järgnevat juba pea kuu kestvat sõda. Mind on alusetult nimetatud putinistiks. On tulnud hoiatusi, ähvardusi ja rakendatakse karistusi ning sanktsioone.

Olen absoluutselt igasuguste sõdade vastu. Tänapäeval peaksid kõik tülid ja lahkarvamused olema lahendatavad targa diplomaatia, läbirääkimiste ja kokkulepetega.

Seda, et Ukrainas oli kodusõda kaheksa aastat, oleme lugenud meie oma meediast. Surma on saanud ka palju tsiviilelanikke ja isegi lapsi. Praegu aga on alates 24. veebruarist räige sõda. Venemaa on tunginud iseseisva Ukraina riigi kallale ja see on kuritegu. Sõda tuleb kohe lõpetada!

Mul ei olnud plaanis Tartu linnavolikogu istungil Ukraina sõjast rääkida, sest seda polnud päevakorraski. Päevakorras oli Võidu sillale uue nime määramine. Seetõttu ma vaid mainisin Ukrainat koos kõigi teiste loetletud sõdadega. Juhtisin tähelepanu sellele, et praegu ei ole õige aeg nimede muutmiseks. Praegu on meil palju tähtsamaid küsimusi.

Mina austan kõiki rahvaid. Mina ja meie pere liikmed oleme teinud sõjas paljukannatanud Ukraina rahvale päris suuri annetusi ja korduvalt. Viimati annetasime näiteks kiirabiautode ostmiseks.

Minu suur viga oli see, et ma oma sõnavõtus meile praegu kõige olulisemat Ukraina sõja teemat kiiruga puudutasin, sõnastasin valesti ja jätsin pooleli. Oleksin pidanud kindlasti teemast edasi rääkima ja selge sõnaga praegu Ukrainas toimuva hukka mõistma.

Ma palun vabandust. Lõpp sõjale! Elagu Ukraina! Rahu ja head tervist kõigile!

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles