Tanel Kiik: suurendame õdede koolitamist

Tanel Kiik
, tervise- ja tööminister, Keskerakond
Copy
Tanel Kiik
Tanel Kiik Foto: Remo Tõnismäe

Allkirjastasime veebruaris tervise- ja haridusvaldkonna osalistega kauaoodatud konsensusleppe, millega suureneb õeks õppijate vastuvõtt aastas 700ni, kasvab ka teiste tervishoiuspetsialistide koolitus. See on vajalik eeldus, et meie õdede arv kasvaks praeguse 8500 pealt 2030. aastaks 12 000-le. Jätkata tuleb tervishoiust lahkunud töötajate tagasi kutsumist ja välismaale lahkunute kodumaale tagasi meelitamist.

Leppega võtsid asjaosalised kohustuse suurendada rakenduskõrghariduses õdede põhiõppe ja teiste prioriteetsete erialade – farmatseudid, tegevusterapeudid, bioanalüütikud, radioloogiatehnikud ja füsioterapeudid – õppekohtade arvu, tagada praktikakohad ja juhendajad ning parandada praktika kvaliteeti.

Õdede töövaldkond on lai: esmatasand, eriarstiabi, iseseisvad teenused. Õed osalevad vaimse tervise edendamisel, vaktsineerimisel, krooniliste haigete jälgimisel, hooldekodudes hoolealuste tervise eest hoolitsemisel, perearstikeskuses on nad asendamatud ja iseseisvate õendusabiteenuste osutajad. Nende roll kasvab ka töötervishoiu süsteemis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles