Satelliit ESTCube-2 võib tulevikus saada endale digitaalse kaksiku

Tartu Postimees
Copy
ESTCube-2 baasil on plaanis luua satelliidi juhtimissüsteemist digitaalne kaksik.
ESTCube-2 baasil on plaanis luua satelliidi juhtimissüsteemist digitaalne kaksik. Foto: Eesti tudengisatelliidi sihtasutus

Tartu ülikool ja küberturbeettevõte CybExer Technologies plaanivad ESTCube-2 ühendada ainulaadse küberturbesüsteemiga.

Paljude maapealsete süsteemide toimimise komponendid asuvad kosmoses. Üks näide küberohust on GPS-satelliitide mõjutamine, mis võimaldab nendelt tulevaid signaale blokeerida või panna neid edastama valesignaale.

Sellest sõltub lennu- ja laevaliiklus ning paljud muud inimeste igapäevaeluga seotud tehnilised süsteemid. Rikked või satelliitjuhtimissüsteemide pahatahtlik mõjutamine võib tuua kaasa tohutut majanduslikku kahju või ohtu inimeludele.

Tartu ülikooli observatooriumi ja CybExeri koostöös on plaanis luua ESTCube-2 baasil satelliidi juhtimissüsteemist digitaalne kaksik. Kaksikul on samad funktsioonid, mida kasutatakse satelliidi juhtimisel, aga nende rakendamine ei mõjuta ESTCube-2 tööd.

Kaksiku peal on võimalik katsetada ja arendada süsteemi vastupanu küberrünnetele ning täiustada saadud kogemuste põhjal originaaljuhtimissüsteemi. Samuti saab seda kasutada satelliitide operaatorite treenimisel.

Projekt on saanud toetust EASi rakendusuuringute programmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles