GALERII Ronimisministeeriumis peeti Eesti meistrivõistlusi boulderdamises

Copy

Laupäeval peeti Ronimisministeeriumis rahvusvaheline võistlus Tartu Junior Bouldering Open, mis oli ühtlasi juuniorite Eesti meistrivõistlus boulderdamises. Tänu parematele tingimustele ja uutele radadele on ronimise populaarsus viimase aasta jooksul Tartus oluliselt suurenenud.

Laupäeval osales Ronimisministeeriumi võistlusel üle 120 noore nii Eestist kui ka Lätist. Võisteldi neljas grupis ja kolmes vanuseastmes ning kokku oli avatud 25 rada igale vanusegrupile. Samal ajal, kui noored mööda seinu kõrgemale liikuda proovisid, jälgisid nende sooritusi põnevusega lapsevanemad.

Mis täpsemalt aga on bouldering? Ronimisentusiast Mats Eek selgitas, et selle termini all peetakse silmas üht kaljuronimise alaliiki, kus rajad ei küündi väga kõrgele. «Need ulatuvad umbes nelja meetrini ning peamine julgestusvahend on matt,» rääkis Eek.

Üle saja aktiivse harrastaja

Ronimine kogub tema sõnul aina populaarsust, sest nüüd on tingimused Tartus paranenud. «Kui muidu oli seinu vähem ja huviliste seltskond kokku ligi 40 inimest, siis alates Ronimisministeeriumi avamisest üle aasta tagasi on aktiivsete ronijate arv mitmekordistunud,» lisas Eek. Praegu on tema sõnul Tartus üle 100 aktiivse harrastaja ning noorte seas on näha uut pealekasvu.

Ronimisel saavad kasutust lihased üle terve keha ning see on väga vaheldusrikas ala. Eek tõdes, et kaljuronimine on veidi keerulisem, kui välja näeb ning kukkumine käib asja juurde. «Kukkumine on loomulik ja seda tuleb teha väga kindlal moel. Aga ronimine ei ole ainult füüsiline tegevus, vaid pigem on asja võlu hoopis nii strateegias, loovuses kui ka otsusekindluses, et vahel mõni hirm ületada,» nentis Eek.

Esimest korda Eesti ronimisspordi ajaloos oli võistluse pearajameister rahvusvahelise sportronimise föderatsiooni (IFSC) kõrgeima kategooria rajameister poolakas Tomasz Oleksy, kes käis oma oskuste ja teadmistega Tartu rajakeeramistiimi juhendamas. Kõrgetasemelise võistluse korraldamisega loodetakse huvi ronimise kui mitmekülgse spordiala vastu veelgi tõsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles