Õpilased kohtusid holokaustist pääsenuga

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtumisel osalenud abituriendid Marit Sirgmets ja Maria Metsalu (keskel) tulid eelkõige osa saama holokaustiga lähedalt kokku puutunud inimese kogemustest.
Kohtumisel osalenud abituriendid Marit Sirgmets ja Maria Metsalu (keskel) tulid eelkõige osa saama holokaustiga lähedalt kokku puutunud inimese kogemustest. Foto: Priit Mürk

Eilse holokaustipäeva märkimiseks kohtusid Hugo Treffneri gümnaasiumi (HTG) ajalooringi õpilased videokonverentsi vahendusel Jeruusalemmas elava Rivka Gosheniga, kes oli juudi päritolu tõttu Teise maailmasõja ajal tagakiusatud.


Videokonverentsil said õpilased väga isikliku ja lähedase ülevaate 1934. aastal sündinud Gosheni elust sõjaaja Poolas, kus tüdruk pääses juhuste läbi paljude juutide saatusest, varjates end poola ja saksa perekondades.



Kohtumisel osalenud abituriendid Marit Sirgmets ja Maria Metsalu (keskel) tulid eelkõige osa saama holokaustiga lähedalt kokku puutunud inimese kogemustest. Ennast tüdrukud sellises olukorras ette kujutada ei osanud. «Sel hetkel, kui midagi sellist juhtuks, ma ei mõtleks seda nii kohutavaks, kui ma praegu suudaksin ette kujutada,» arvas Sirgmets.



Rivka Gosheniga videokonverentsi korraldas HTG ajalooõpetaja Aare Ristikivi, kelle sõnul varem pole koolis holokaustipäeva selliselt tähistatud. «Holokaustipäev ei ole eriti pikk ja juurdunud traditsioon, aga umbes sel ajal me räägime tunnis Teisest maailmasõjast,» selgitas Ristikivi videokonverentsi korraldamise aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles