Sula pani lume katustelt liikuma

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellele sinisele Chryslerile langes Tartu täiskasvanute gümnaasiumi katuselt lumevaling esmaspäeva lõuna paiku. Autol said muljuda katus ja kapott, esiklaasi tekkis mõra.
Sellele sinisele Chryslerile langes Tartu täiskasvanute gümnaasiumi katuselt lumevaling esmaspäeva lõuna paiku. Autol said muljuda katus ja kapott, esiklaasi tekkis mõra. Foto: Politsei

Ehkki lumikate on Tartus sel talvel üsna õhuke, panid viimaste päevade null kraadi lähedased temperatuurid lume ja jää katustelt liikuma.

Nädala alguses kerkisid mitmel pool Tartu kesklinnas majade katuseservadesse tõstukid, et töömehed saaksid eemaldada tänaval kõndijaid ohustava lume ja jää.

Firma Kpartner Ehitus projektijuht Ilja Šois ütles, et kuna lund ei ole esialgu palju sadanud, tellitakse ka katuserookimistöid vähe. Viimasel ajal on aga hakanud tellimusi tulema. Eile korrastas firma üht katust Tartus Põllu tänaval.

«See on meil alles esimene katus sel talvel,» ütles Grupp & Partnerid OÜ omanik Kert Väinsalu eile päeval Gildi tänaval. Nende ettevõte tõrjus lund majalt, milles töötab Maaleht.

Edasi suundusid töömehed Kastani tänavale, seejärel ootas töö ka Taara puiesteel.

«Lumi on kokku tõmmanud, muutunud raskeks ja on oht, et see hakkab katustelt alla tulema,» märkis Väinsalu. «Odavam on lumi ära koristada kui hakata hiljem kellegi autot remontima.»

Väinsalu selgitusel on tähtis, et katused ja veerennid saaksid enne sulailmade tulekut puhtaks. Muidu pole sulamisveel kuhugi minna, tekivad jääpurikad ning ühes nendega veelgi suurem oht.

Mõlkis autod

Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Peiteli sõnutsi on politseile viimaste nädalate jooksul antud teada kahest juhtumist, kus lumi on autole peale kukkunud. Mõlemad juhtusid esmaspäeval.

Kell 9.46 teatati, et Ringteel on Favora tankla katuselt lumi langenud punast värvi Audi peale ja sõiduk saanud kannatada.

Veidi hiljem, kell 11.54 sai politsei väljakutse Riia tänavale Tartu täiskasvanute gümnaasiumi juurde, kus koolimaja taha sisehoovi pargitud sinist värvi sõiduautole Chrysler oli kukkunud kooli katuselt lumi. Peiteli sõnutsi tekkis sõiduki esiklaasi mõra, muljuda said ka kapott ja katus.

«Kohalike omavalitsuste kehtestatud eeskirjade järgi on igal majaomanikul kohustus hoolitseda selle eest, et tema maja esine ja katused oleksid puhastatud ega põhjustaks inimestele ning nende varale ohtu,» lisas Peitel.

Vähem hoiatusi

Heakorda valvab kohalik omavalitsus, nädalavahetustel ja õhtusel ajal saab linnas varitsevatest ohtudest teatada ka politsei hädanumbrile 110.

Et lund on sel talvel mullusest tunduvalt vähem, on ka heakord linnas märksa parem, kinnitas linna menetlusteenistuse väärteouurija Ülle Neeme. Lumi hakkas katustelt liikuma alles möödunud nädalavahetusel, mil ilm läks soojemaks.

Neeme sõnul ei ole teenistus sel talvel ühtegi kinnistuomanikku trahvinud. Küll on väljastatud ligikaudu 50 tähelepanu juhtivat märgukirja, et kõnniteid tuleks paremini koristada. Ohtlikele purikatele ja lumele katuseservadel on viidatud umbes 30 korral.

«Kindlasti on tähelepanu juhtimiste hulk palju väiksem kui eelmisel talvel,» tõdes Neeme. Ta lisas, et menetlusteenistusele teadaolevalt ei ole sel talvel ükski inimene katuselt kukkunud lume ja jääga pihta saanud.

Menetlusteenistuse juhataja Imbi Kivi lisas, et heakorraametnikud plaanivad ka sel aastal käia foto- ja videotehnikaga Tartu kirikutornides, et saada ülevaade Emajõelinna katustest. Kui linnale pilku heites jääb silma mõni ohtlik katus, otsivad ametnikud kontakti selle omanikuga.

Märgukirjad
• Linna menetlusteenistuse väärteouurijad on sel talvel juhtinud umbes 50 korral kinnistuomaniku tähelepanu halvasti puhastatud kõnniteele ja 30 korral ohtlikele purikatele või lumele katustel.
Allikas: Tartu linnavalitsuse menetlusteenistus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles