Kiri ⟩ Tartu-Riia reisirongist

, tartlane
Copy
Erirong Connecting Europe Express oli Tartu vaksalis 21. septembril 2021.
Erirong Connecting Europe Express oli Tartu vaksalis 21. septembril 2021. Foto: Sille Annuk

Mullu 21. septembril peatus läbisõidul Tartu vaksalis Euroopa raudteeaasta rong Connecting Europe Express, mis tõi Tartusse Baltimaade raudteeliikluse juhtivtegelased, teiste seas kolme Balti riigi transpordiministrid. Kohtumisel ministritega tõstatas Tartu linnapea Urmas Klaas taas Tartu-Riia rongiühenduse teema.

Nüüd selgub, et vastuseisu on avaldanud kummalisel moel just Eesti vastutav ministeerium.

Läbi aegade on raudteeliiklus naaberriikide vahel olnud vilgas ja lihtne. Nooremas eas sai Riiga ja Vilniusse korduvalt üliõpilaslaulupidudele Gaudeamus just rongiga sõidetud.

On selge, et Tartule on lisaühendusi vaja ka Rail Balticu raudtee valmimise järel. Meie riigi omaaegsete juhtide ebakompetentsuse ja lühinägelikkuse tulemusena kavandati see raudtee riigi ühele servale soode ja rabade vahele, jättes selle suuremale osale elanikkonnast raskesti ligipääsetavaks. On ju Kesk- ja Lõuna-Eestist mõttetu sõita Tallinnasse, et uuele kiirrongile pääseda.

On mõeldav, et Tartu-Riia rong hakkaks toimima ettevedajana Rail Balticule Riiga Kesk- ja Lõuna-Eestist ning Põhja-Lätist. Jääb loota, et Eesti praegused juhid on eelkäijatest kompetentsemad ja oskavad asju ka kaugemas perspektiivis näha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles