GALERII ⟩ Mati Karmini portreefilmi esilinastus lõppes üllatusliku skulptuuri avamisega (2)

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy

Tallinna kinos Sõprus esilinastus reede õhtul Jaanus Nõgisto dokumentaalfilm «Monumendimees». Sellesse on jäädvustatud režissööri sõnul lugu mehest ja kunstnikust, kes hoolimata tema sees ja ümber lehvivatest lohedest on jätmas kustumatut jälge meid ümbritsevasse avalikku ruumi. Tunnises filmis on käsitletud Mati Karmini nelja aastakümne loomingut.

Filmi on jäädvustatud palju muu kõrval Tartusse paigaldatud skulptuure, mille on modelleerinud Karmin. Nende hulgas on näiteks Juri Lotmani mälestusmärk ülikooli raamatukogu juures, «Suudlevad tudengid» raekoja ees ja skulptuur «Siga» turuhoone ees.

«Monumendimees» on valminud peamiselt kultuuriteemaliste filmide tegemisele keskendunud Artefilmi tiiva all, kust on vaatajate ette tulnud ka jäädvustus praegusest Vanemuise muusikajuhist Risto Joostist («Päikesepoiss», 2018). Tartu-keskne on samuti «Kirik, tornikell ja linnakodanik ...», mille peategelane on Peetri kirik ning kaks teist tähtsamat tegelast linnakodanik Tiit Veeber ja tema mälestuseks nime Tiitus saanud uus tornikell.

Nii nende kui ka äsja esilinastunud filmi produtsent on Toomas Lepp.

Režissöör Jaanus Nõgisto (vasakul), äsja kattest vabastatud skulptuur «Jaanus» ja selle autor Mati Karmin.
Režissöör Jaanus Nõgisto (vasakul), äsja kattest vabastatud skulptuur «Jaanus» ja selle autor Mati Karmin. Foto: Raimu Hanson

Mati Karmin kiitis pärast seanssi filmi heaks. Tänutäheks ja režissöörile üllatuseks oli ta valmistanud skulptuuri «Jaanus», mille kipsist Jaanus Nõgisto portree seisab roostevabast terasest postamendil, kaela ümber värvituledest kee. Katte eemaldas skulptuurilt režissöör.

Rohkem on lugeda «Monumendimehest» ja esilinastusest esmaspäevases Tartu Postimehes.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles