Kliinikum alustas sõja eest põgenevate inimeste tervisekontrolliga (1)

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Laste tervisekontroll täna lastekliinikus.
Laste tervisekontroll täna lastekliinikus. Foto: Tartu Ülikooli kliinikum

Kliinikumi töötajad soovivad olla sõjapõgenikele olemas oma teadmiste, oskuste ja kompetentsiga, olgu jutt tavalisest tervisekontrollist, vältimatust abist või muust toest. «See on vähim, mida praegu kogu maailma vapustanud olukorras teha saame,» sõnas TÜ kliinikumi juhatuse esimees Priit Perens.

Sõja eest varju tulejaid lisandub Tartusse ja Tartumaale iga päev. 11. märtsil alustas Tartu ülikooli kliinikum Ukrainast põgenevate laste ja täiskasvanute tervisekontrolliga.

«Teame, et kuni pooled põgenikest võivad olla lapsed,» rääkis Tartu ülikooli kliinikumi ravijuht Andres Kotsar. «Esialgu oleme inimesi tervisekontrolli toonud ja neid majutuskohta tagasi viinud kliinikumi bussiga.»

Kontrollimise eesmärk on saada ülevaade iga inimese üldtervisest ja nakkusohutusest. Laste vastuvõtud toimuvad kliinikumi lastekliiniku majas N. Lunini 6. Infektsionistide ja lastearstide pilgu all suunatakse lapsi krooniliste haiguste olemasolul ka  lisavastuvõttudele.

Täiskasvanute tervise kontrollimine leiab aset Maarjamõisa tervisekeskuses L. Puusepa 1a. Täiskasvanuid vaatavad läbi töötervishoiu-, taastusravi ja spordimeditsiini arstid. Kontrolli kuulub arsti vastuvõtt, õe vastuvõtt, vaktsineerituse väljaselgitamine, vereanalüüsid ja röntgenuuring. Ühtlasi kirjutatakse välja vajalikud retseptid.

Kliinikum osutab sõja eest põgenevatele inimestele ka vältimatut abi erakorralise meditsiini osakonnas ja ambulatoorsetes valvekabinettides, sealhulgas lastekliiniku valvekabinetis, silmakliiniku ja kõrvakliiniku valvekabinetis, psühhiaatriakliiniku valvekabinetis, naistekliiniku valvekabinetis. Ka on korraldatud raseduse jälgimine, sünnitusabi ning COVID-19 vaktsineerimine kliinikumi peahoones.

Samuti osutatakse kliinikumis vältimatut hambaravi tööpäevadel L. Puusepa 1a majas, ning puhkepäevadel L. Puusepa 8. Tervishoiuteenused ning retseptiravimid on riigi otsusel Ukraina sõja eest põgenejatele erandkorras tasuta.

Lisainfo kliinikumi tervishoiuteenustest sõja eest põgenejate jaoks on leitav kliinikumi kodulehel, küsimuste korral võib kirjutada meiliaadressile patsiendiinfo@kliinikum.ee.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles