Jaak Valge: mitte sõda, vaid arutelu ja ühine otsustamine

Jaak Valge
, ajaloolane, riigikogu ja Tartu volikogu liige (EKRE)
Copy
Jaak Valge
Jaak Valge Foto: Erakogu

On äärmiselt meeldiv, et EKRE ettepanek taastada Pepleri tänava nimena eestiaegne Kindral Põdra tänav on toonud elava vastukaja. See tähendab, et tartlased hoolivad oma linnast. Hea kolleeg Pärtel Piirimäe nimetab alanud debatti aga kultuurisõjaks.

Küllap teab Piirimäe, et termin «kultuurisõda» pärineb juba 1873. aastast ning tähistab Saksamaa kantsleri Otto von Bismarcki raevukat võitlust aastatel 1871–1887 katoliku kiriku allutamise eest riigi kontrollile. Teadlane ja Preisi liberaalne poliitik Rudolf Virchow, kes selle mõiste kasutusele võttis, kuulutas siis, et see on lahing inimkonna huvides. Aastal 1991 elustas sama termini Virginia ülikooli sotsioloog James Davison Hunter, kirjeldades sellega USA ühiskonna dramaatilist polariseeritust konfliktsetel teemadel, nagu abort, relvapoliitika, kiriku ja riigi lahusus, privaatsus, uimastitarbimine, homoseksuaalsus, tsensuur jne, ehk heitlust konservatiivsete väärtuste ning nn progressiivsete väärtuste vahel.

Nagu märgib Lauri Vahtre, on mitmed Eesti juhtivad poliitikud, nagu Toomas Hendrik Ilves ja Eiki Nestor, määratlenud kõnealust konflikti koguni globaalse tsivilisatsioonide kokkupõrkena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles