Milline katusematerjal on muutunud Eestis kõige soodsamaks? Milline materjal teeb hinnaspurti?

BMI Monier
Copy
Foto: BMI Monier

Aasta alguses korraldatud uuring näitab, et kõige soodsamaks katusematerjaliks on Eestis muutunud lainelised betoonkivid, mille keskmine hind on ligi kaks korda odavam kui lainelisel katuseplekil, kirjutab BMI Monieri müügijuht Erkki Tepper.

Hinnavõrdluse koostamiseks kasutasime prooviostu meetodit (mystery shopping) ning palusime Eesti suurimatel katusetootjatel teha hinnapakkumised 200-ruutmeetrise klassikalise viilkatuse ja kahe korstnaga maja katuselahendusele. Kokku saadi hinnapakkumised 11 tootele, mis hõlmasid nii lainelisi kui ka siledaid betoonist katusekive, lainelist ja siledat plekkprofiili, bituumensindlit ja eterniiti.

Katusematerjalide hinnavõrdlus

200-ruutmeetrise lainelise betoonist kivikatuse hind (ilma lisanduvate lisatarvikute ja -teenusteta) on hiljutise uuringu andmetel keskmiselt 2052 € käibemaksuga, eterniidil 2614 €, siledal betoonkivil 3432 €, bituumensindlil 3560 €, lainelisel plekkprofiilil 4082 € ning siledal plekk-katusel 5130 €.

See võrdlus näitab, et laineline betoonkivi on muutunud kõige soodsamaks katusematerjaliks Eestis.

Võrdlesime ka 200-ruutmeetrise katuse terviklahendusele tehtud hinnapakkumisi, mis sisaldasid lisaks katusekattematerjalile aluskatet, katuse kohustuslikke turvatooteid ning materjalide transporti ehitusobjektile.

Näiteks lainelise betoonkivi hinnapakkumised jäid vahemikku 3579–3728 € koos käibemaksuga, siledal betoonkivil 4439–5627 €, lainelisel plekkprofiilil 4223–6025 € ning siledal plekk-katusel 5063–7643 €. Keskmiselt kujunes katusekatte osakaaluks 73 protsenti terviklahenduse maksumusest.

Kui võrrelda üksnes katusekattematerjali tüüpi, siis nii lainelised kui ka siledad betoonist katusekivid kokku on uuringu kohaselt keskmiselt 40% soodsamad kui katusepleki paanid sõltumata profiilist.

Huvitav on see, et klassikalise kivikatuse väljanägemist imiteeriv laineline plekkprofiil on praegu peaaegu kaks korda kallim kui originaalmaterjal, mille vastupidavus ja eluiga on aga plekk-katusest tunduvalt parem (kivil u 100, plekil u 50 aastat).

Hinnamuutuste põhjused peituvad maailmaturus

Kuidas sai juhtuda, et kunagi kõige kallimaks katusematerjaliks peetud katusekivist on saanud soodsaima hinnaga katusekate? Põhjus on selles, et lehtmetalli ja bituumeni hinnatõus maailmaturul on juba alates eelmisest aastast mitmel korral tõusnud ning seega märkimisväärselt kergitanud ka plekk-katuste ja bituumensindlite maksumust. Katusekivide hind on aga tõusnud minimaalselt, sest toorainekulu hinnatõus on jäänud võrreldes metalli ja bituumeniga madalale tasemele.

Betoonist katusekivid on valmistatud 100 protsenti looduslikest materjalidest – liivast, veest, tsemendist, raudoksiidpigmentidest ja veepõhisest värvist. Kuna betoonkive saab toota väga paljudes kohtades, kus on selleks vajalikku liiva, siis vähendab kivitehaste hajutatus ka betoonkivide transpordikulu. See omakorda vähendab ka CO2-heitmete teket, mis kaasneb transpordiga pikkade vahemaade taha.

Terviklahenduse pakkumised on põhjalikumad kui mullu

Võrreldes eelmisel aastal tehtud samalaadse uuringuga on muutunud see, et tootjad lisasid terviklahenduse pakkumisse enamiku katuse ehitamiseks vajalikke komponente: aluskatte, korstende läbiviigud ja tihendustooted ning täiskomplekti turvavarustust, nagu katuseastmed või -redelid, turvakonksud, käigusillad korstende juurde ja lumetõkked.

Ilma kohustuslike turvatoodeteta ei pruugi päästeamet pidada katust ohutuks ega anda maja kasutusloa jaoks vajalikku kooskõlastust. Samuti võib korstnapühkija tuleohutusnõuete põhjal keelduda katusel töötamast, kui pole tagatud ohutu ja aasta ringi kasutatav juurdepääs korstnani.

Terviklahenduste võrdlemise muutis keerukamaks see, et tootjad lisasid hinnapakkumisse väga erineva kvaliteediga aluskatte, mille hinnad erinesid kuni neli korda.

Majaomanikul võib olla keeruline aru saada aluskatete erinevustest ning lihtsamat teed minnes tehakse valik hinna põhjal, kuid tegelikult on aluskatte kvaliteet väga oluline, kuna see tagab katuse veetiheduse katusekatte vigastuse korral. Samuti tuleb arvestada, kas aluskatet on vaja külma pööningu jaoks või on katuse alla plaanis ehitada toad – viimasel juhul tuleb valida kindlasti hingav aluskate kaaluga vähemalt 160 gr/m². Raskem aluskate on armeeritud, sel on rohkem kihte ja materjal on seega tugevam.

Lisaks tuleb hinnapakkumisi võrreldes hoolikalt jälgida, kas neis on kirjas väiksemad lisad, nagu teibid, tihendid ja kinnitusvahendid, ilma milleta pole ühtki katust võimalik ehitada. Kui klient pakkumise sisusse ei süüvi ja vaatab ainult lõpphinda, võivad teda töö käigus tabada nii mõnedki ebameeldivad hinnaüllatused ning katuse kogumaksumus võib muutuda eeldatust tunduvalt kallimaks.

Alles kõigi lisatarvikute, teenuste ja muude vajalike detailide lisamisel on hinnapakkumised sisuliselt võrreldavad ning on võimalik välja valida parima hinna ja kvaliteedi suhtega katusetootja.

Seetõttu on oluline juba hinnapakkumise küsimise faasis võimalikult täpselt lahti kirjutada, mida pakkumine kindlasti sisaldama peab, ja esitada täpselt samasugune päring kõikidele tootjatele.

Paigaldustöö kallim maksumus lubab vabalt valida meelepärase katusematerjali

Endiselt on katusematerjali hind järjest vähemolulisem komponent ning suurima osa eelarvest moodustab katuse paigaldus, mis on sõltumata materjalist 27–35 €/m2 koos käibemaksuga. Proovikliendi uuringus kasutatud maja puhul teeb see paigaldustöö kogumaksumuseks 5400–7000 €.

Kuna katusematerjali osakaal terviklahenduse hinnast on järjest väiksem ning katusepaigalduse maksumus ei sõltu enamasti valitud materjalist, siis võib igaüks rahulikult valida oma kodu katusele sellise materjali, mis kõige enam meeldib.

Lisaks disainile ja katuse kui maja viienda fassaadi välisilmele on tähtis valikukriteerium eluiga, mis kivikatustel on vähemalt 100, eterniidil 60, plekil kuni 50 ja bituumensindlil 25 aastat. Seepärast on korralikult paigaldatud vastupidavam katusematerjal kõige nutikam valik, sest võib juhtuda, et vähem vastupidavast materjalist tehtud katust peab sama aja jooksul mitu korda vahetama.

Copy
Tagasi üles