Tartu ülikoolis hakatakse õpetama ukraina keelt

Tartu Postimees
Copy
Õppetöö algab juba 15. märtsist ja kestab suve hakuni välja.
Õppetöö algab juba 15. märtsist ja kestab suve hakuni välja. Foto: Kristjan Teedema

Tartu ülikooli maailma keelte ja kultuuride kolledžis saab alates 15. märtsist alustada ukraina keele õppimist. Avatakse üks eesti ja üks inglise keele baasil algtaseme grupp, kuhu on oodatud nii üliõpilased kui ka huvilised väljastpoolt Tartu ülikooli.

Kursusel saab algteadmisi ukraina keelest ning arendatakse lugemis-, kirjutamis- kuulamis- ja vestlusoskust, samuti annavad õppejõud lühikese ülevaade Ukraina kultuurist ja ajaloost. Keelekursusi juhendavad Tartu ülikooli töötajad Denys Teptiuk ja Anna Branets, kes mõlemad kõnelevad ukraina keelt emakeelena.

«Arvestades keerulist olukorda meie kodumaal, oleme veendunud, et praegu on õige aeg pakkuda huvilistele taas võimalust saada teadmisi ukraina keele ja kultuuri kohta,» sõnas mordva keelte teadurina töötav Denys Teptiuk, kes on ka varem ülikoolis ukraina keelt õpetanud.

Eesti ja soome-ugri keeleteaduse doktorandi ning rahvusvahelise turunduse peaspetsialisti Anna Branetsi sõnul võiks ukraina keele õppimist kaaluda kõik, kes Eestisse saabunud ukrainlasi ühel või teisel viisil abistavad.

«Kuigi teiste keelte vahendusel saab kindlasti hädavajaliku räägitud, on see hea võimalus ukraina kultuuri ja seeläbi ukraina inimesi paremini tundma õppida. Kindlasti tasuks ukraina keele õppimist kaaluda tööandjatel ja erinevatel tugikeskustes töötavatel spetsialistidel. Samuti ei maksa unustada, et Eestisse saabunute hulgas on palju lapsi, kellega suhtlemisel võib ukraina keel olla ainus valik,» ütles Branets.

Kursus on mõeldud eeskätt neile, kes ei ole varem ukraina keelt õppinud. Kursuse läbinud oskavad vestelda igapäevaelu teemadel, omavad baasteadmisi grammatikast ning on võimelised lugema ja mõistma lihtsamaid tekste. Keeleõppe käigus kuulatakse ka ukraina muusikat ja vaadatakse filme, mis aitavad õpitut veelgi kinnistada.

Kursus toimub teisipäeviti ja neljapäeviti kl 18–19.30 Jakobi 2 õppehoones. Esimene kohtumine on juba 15. märtsil ja kursus kestab 2. juunini. Üliõpilased saavad kursusele registreerida õppeinfosüsteemis, kõik teised huvilised saavad osaleda täiendusõppijana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles