Suur nipinurk: kuidas säästa elektriarvetelt?

Angela Blumkvist
, naine.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Kõigest mõni kraad jahedam toatemperatuur aitab säästa kuni 10 protsenti elektrienergiat.
Kõigest mõni kraad jahedam toatemperatuur aitab säästa kuni 10 protsenti elektrienergiat. Foto: Shutterstock

Elektrihinnad on viimased pool aastat teinud peadpööritavaid rekordeid. Ajal, mil kogu ümberringi läheb kõik järjest kallimaks, on inimesed hakanud otsima erinevaid väikeseid viise, kuidas elektriarved kontrolli all hoida. Siin on mõned väikesed näpunäited, mis aitavad juba uuel kuul tuntavalt vähem tarbida.

Kasuta LED-pirne

LED-pirnid kestavad hõõgpirnidest kuni 20 protsenti kauem ning kasutavad pea 80 protsenti vähem elektrit. LED-pirne on saadaval erinevates valgustoonides ning sobivad hästi kodu igasse ruumi. Lisaks pole säästlikumad pirnid nii tundlikud lülitamise suhtes ning sisse-välja lülitamine ei lühenda pirni eluiga.

LED-pirn kestab kauem ja hoiab oluliselt kokku ka elektriarvetelt.
LED-pirn kestab kauem ja hoiab oluliselt kokku ka elektriarvetelt. Foto: Shutterstock

Automatiseeri valgustus

Kohtades, kus on palju läbikäimist, eelista liikumisanduriga valgusteid. Sellisteks võivad olla maja ümber asuvad katusealused valgustused, aga ka majas sees koridorid või panipaigad. Nii väldid seda, et valgusti jääb kogemata pikemaks ajaks põlema ilma, et keegi seal käiks või viibiks.

Toatemperatuuri reguleerimine

Kõigest paar kraadi madalam toatemperatuuri seadistus vähendab kütmisele kuluvat energiat 5-10 protsenti. Kui plaanis nädalavahetuseks maale sõita või reisile minna, tasub temperatuuri seadistused madalamaks sättida ning seeläbi küttearvetelt kokku hoida.

Kodumasinate valikul vaata energiamärgist

Kui on tekkinud vajadus uue kodumasina järele, näiteks pesumasina või külmkapi, tasub jälgida valiku tegemisel ka masina energiaklassi. Mida kõrgem on energiaklass, seda vähem kasutab masin oma tööks elektrit, vett või muid tööks vajalikke ressursse. Kui tegu on pidevalt töötava masinaga nagu külmkapp, on kokkuhoid elektritarbimise arvelt märgatav.

Pesumasinad tööle õhtul

Nii pesu- kui nõudepesumasinat võiks võimalusel tööle panna õhtul või veelgi parem – ööseks. Elektrihind on öisel ajal oluliselt madalam, mis teeb ka pesemise soodsamaks. Kuu lõikes saab nii säästa arvestatava summa raha.

Pesumasina vee temperatuur

Enamusel inimestest on üks-kaks pesurežiimi, mida nad pesu pestes kasutavad ning rohkem nendesse ei süveneta. Ligi 90 protsenti energiast kulub pesumasinal vee kuumutamiseks – mida madalama temperatuuriga pesu pesta, seda väiksem on ka energiakulu. Sageli saab riided puhtaks ka 30-40 kraadiga ning pole vajadust 60-kraadise pesurežiimi jaoks. Küll aga hoiab madalama temperatuuriga režiim kokku koduomaniku raha.

Kui söögi tegemisel panna potile või pannile kaas peale, saab toidu tehtud kuni poole väiksema energiatarbimisega.
Kui söögi tegemisel panna potile või pannile kaas peale, saab toidu tehtud kuni poole väiksema energiatarbimisega. Foto: Shutterstock

Elektroonilised termostaadid

Vesiradiaatoritega kodudes saab kasutusele võtta elektroonilise termostaadi, mis võimaldab seadistada ja juhtida temperatuuri vastavalt nädalapäevadele ja kellaaegadele. Nii saab sättida tööl oleku ajaks madalama temperatuuri ning õhtuks seda pisut tõsta. Samuti on võimalik seadistada puhkuse režiime ajaks, mil ennast kodus pole. Elektrooniliste termostaatidega saab vähendada küttekulusid kuni kolmandiku võrra.

Eemalda ootel tehnika vooluvõrgust

Pistikutesse jäetud laadijad, veekeetjad ja muu tehnika, mis parasjagu elektrit ei tarbi, võtavad siiski vaikimisi energiat. Kuu lõikes ei ole erinevust ehk eriti näha, kuid aastas saab juhtmete pistikust eemaldamisel juba esimesi tulemusi rahakotis tunda.

Küttesüsteemi valik

Küttesüsteemid võivad arvetele avaldada väga tugevat mõju – nii ressursikulukad kui -kokkuhoidlikud. Seetõttu on oluline valida pikas perspektiivis kõige energiasäästlikum lahendus. Soojuspumbad suudavad toota oluliselt rohkem sooja või suvel ka jahedat võrreldes kasutatava elektrienergiaga. Lisaks leiab küttesüsteemide seast teisigi ressursisäästlikke valikuid, mille kohta oskavad spetsialistid juba sõltuvalt hoonest rohkem nõu anda.

Igaks tööks spetsiaalne seade

Erinevad soojenduseks mõeldud köögiseadmed säästavad oluliselt energiat. Näiteks kiirkeedukann kasutab vee soojendamiseks vähem energiat kui vee soojendamine pliidil. Sama kehtib näiteks rösterite ja ahjus röstimise kohta. Kui siiski pliidil vaja vett soojendada, tasub alati kasutada potil kaant. Sama kehtib ka pannil toitu tehes. Kaas aitab hoida soojuse anumas ning kokkuvõttes kulub rohkem kui poole vähem energiat.

Copy
Tagasi üles