Baeri kuju Tartus sai lumest naabrid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
K. E. von Baeri monumendi juures valmistati suurmehe töödest inspireeritud lumeskulptuure. Pildil TÜ kunstide osakonna maalikunsti magister Edgar Tedresaar, kes valmistas skulptuuri «Jääkaru».
K. E. von Baeri monumendi juures valmistati suurmehe töödest inspireeritud lumeskulptuure. Pildil TÜ kunstide osakonna maalikunsti magister Edgar Tedresaar, kes valmistas skulptuuri «Jääkaru». Foto: Margus Ansu

Mitmekülgse loodus- ja arstiteadlase Karl Ernst von Baeri läheneva 220. sünniaastapäeva puhul kraapisid, lõikasid ja uuristasid Tartu Ülikooli maalitudengid Toomemäel mehekõrgustest lumetahukatest kolm Baeri uurimistööde ja -retkedega seonduvat skulptuuri: jääkaru, munaraku ja kala.

Jääkaru autor, esimese aasta magistrant Edgar Tedresaar ütles, et tudengid utsitati Toomele skulptuurikursuse raames. «Kui saaks algusest peale teha, teeks teistmoodi,» nentis Tedresaar oma looduga tõtt vaadates. «Nina sai liiga kärsa moodi.»

Lumeskulptuuride ettevalmistamine algas juba mitu päeva varem. Lumi tihenes vineerplaadist ehitatud saalungite vahel.

Baer oli äärmiselt mitmekülgne loodusteadlane, kes uuris ka polaaralade florat ja faunat. Jääkaru on seotud just tema polaarekspeditsioonidega, kinnitas Toomel lumest kujude vormimist juhtinud Tartu Ülikooli ajaloo muuseumi haridusprogrammide kuraator Virko Annus.

«Ta oli ka üks esimesi teadlasi, kes hakkas tegelema keskkonnakaitsega.» Baeri mageveeuuringute meenutamiseks püsitasid tudengid Toomele lumest kala.

Embrüouuringuid esindas lumest vormitud munarakk.

Hiljem peeti ajaloo muuseumis ka teemakohaseid ettekandeid antropoloogia ja keskkonna teemadel. Kolmanda ettekande pidi pidama Aleksei Turovski ning rääkima jõe kooslusest Baeri silme läbi aga ta jäi kahjuks haigeks.

«Baeri sünnipäev on tegelikult 28. veebruaril, kuid mõtlesime, et teeme kujud vastlapäevaks valmis,» ütles Annus. Algselt pidid need asuma Baeri ümber aia sees aga linna keskkonnateenistus palus neid siiski mitte lillepeenardele asetada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles