Tartumaa teenetemärgi saavad Ana Kontor, Avo Samarüütel ja Tiit Veeber

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haaslava vallas tegutseva OÜ Männiku Piim juht Avo Samarüütel, kes valiti mullu aasta põllumeheks.
Haaslava vallas tegutseva OÜ Männiku Piim juht Avo Samarüütel, kes valiti mullu aasta põllumeheks. Foto: Margus Ansu

Tänavused Tartumaa kuldse tammeoksa teenetemärgi saajad on haridustegelane Ana Kontor, põllumees Avo Samarüütel ning ettevõtja ja metseen Tiit Veeber.

Ana Kontor on Tartu hariduse tugiteenuste keskuse juhataja, kes pühendus pärast Tartu Ülikoolis 1974. aastal defektoloogia erialal lõpetamist erivajadustega lastele, vahendas maavalitsuse pressiesindaja.

Kontoron tegutsenud nõustaja ja koolitajana, koostanud õpikuid ja töövihikuid, avaldanud erialaseid artikleid. Ta on erivajaduste alaste nõustamiskeskuste võrgu algataja ja käivitaja kogu Eestis.

1998. aastal Tartus tegevust alustanud õpiabi keskusest on tänu Ana Kontori tööle välja kasvanud mitmekesiste teenustega tugikeskus koolidele ja peredele.

Avo Samarüütel juhib osaühingut Männiku Piim. Ta on hariduselt, erialalt ja kutsumuselt põllumees.

Sotsialistliku suurtootmise varemetest on ta üles ehitanud kaasaegse ja eduka põllumajandusettevõtte, kus nii piima- kui teraviljasaagid on aastaid olnud riigi esimeste seas. Avo on olnud aastaid tegev Haaslava vallavolikogus ning põllumeeste esindusorganisatsioonides.

Teda peetakse üheks uuendusmeelsemaks farmeriks Eestis ning 2011. aastal pälvis ta aasta põllumehe tiitli. Avo Samarüütel kannab väärikalt edasi Tartumaa targa põllumajanduse parimaid traditsioone.

Tiit Veeber on läbinisti tartlane ja läbinisti ettevõtja. Ettevõtlusega alustas ta juba siis, kui seadused seda igati takistasid või lausa keelasid. Teenetemärgi määrajate hinanngul on Veeber tõeline ettevõtlikkuse eeskuju, kelle edu alus on karm elukool ja väsimatu töö.

Veeber on käivitanud ja juhtinud firmasid alates meiereist kuni keraamikatehaseni. Tema eestvedamisel on Tartu linna kaugküte viidud üle kohalikule kütusele. Laiemalt on tuntuks saanud Tiit Veeberi toetus Tartu Peetri kiriku renoveerimisele, kuid heategevusega on ta tähelepanu nõudmata tegelenud pikkade aastate vältel.

Teenetemärgid annab Tartu maavanem Reno Laidre üle 23. veebruaril Eesti Vabariigi 94. aastapäevale pühendatu pidulikul vastuvõtul Tartu Ülikooli ajaloo muuseumis.

Tartumaa kuldne tammeoks on 2005. aastal asutatud maakonna aumärk, mida antakse välja kord aastas – inimestele, kes on pika aja vältel silma paistnud oma töö ja tegevusega Tartumaa inimeste hüvanguks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles