Pöördumine Jelena Frunze, Silver Kuusik: Ukraina sõda ei tohi tekitada rahvustevahelisi konflikte Eestis (1)

Copy
Venemaa sõda Ukrainas tekitab pingeid ka Eesti kogukondade vahel, aga neid pingeid tuleks ära hoida.
Venemaa sõda Ukrainas tekitab pingeid ka Eesti kogukondade vahel, aga neid pingeid tuleks ära hoida. Foto: Shutterstock

Agressioon Ukraina vastu seab kõik Eestit oma koduks pidavad rahvad raske katsumuse ette. Meile saabuvad Ukrainast sõja jalust põgenikud, eelkõige naised, lapsed ja vanemad mehed, keda aidata on meie moraalne kohus. Tõenäoliselt kujuneb keeruline olukord majanduses ja pole välistatud meie elukvaliteedi langus.

Meie siin Tartus ja terves Eestis saame raskustest üle, kui hoiame ühte või vähemalt suhtume üksteisesse mõistvalt. Meil endil tuleb käituda väärikalt ja me peaksime sisendama sama suhtumist kõikidesse oma kaasmaalastesse. Ukraina sõda ei tohi tekitada rahvustevahelisi konflikte Eestis.

Nagu kinnitati 1918. aastal vastu võetud Eesti Vabariigi iseseisvusmanifestis, on kõik Eesti Vabariigi kodanikud, usu, rahvuse ja poliitilise ilmavaate peale vaatamata, võrdsed meie seaduste ees. Me ei diskrimineeri kedagi kodakondsuse alusel. Eesti ei ole Nõukogude Liit, kus sõja ajal küüditati ja represseeriti muul moel volgasakslasi, tšetšeene, tatarlasi ja teisi ebalojaalseks peetud Nõukogude Liidu rahvusi.

Kõik, kes elavad Eestis, on meie kaasmaalased, ja kõik sõjapõgenikud Ukrainast leiavad meil varjupaiga niikaua, kui olukord nende kodumaal võimaldab neil koju naasta. Me ei käsitle ühtegi siin elavat rahvust Putini poliitika eest vastutavana. Sõda ei toimu venelaste ja ukrainlaste vahel, ammukski siin Eestis, vaid on algatatud Putini režiimi poolt. Me jääme kokkuhoidvaks ühiskonnaks, kus probleemide puhul ei otsita süüdlasi, vaid lahendusi.

Kutsume teisi Tartu linnavolikogu liikmeid üles pöördumisega ühinema.

Jelena Frunze, Tartu volikogu liige

Silver Kuusik, Tartu volikogu EKRE fraktsiooni esimees

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles