GALERII ⟩ Tartu ülikooli peahoone ees avaldasid sajad inimesed toetust Ukrainale

Copy
Tartu ülikooli ees võeti üles senati pöördumine Ukraina rahva poole.
Tartu ülikooli ees võeti üles senati pöördumine Ukraina rahva poole. Foto: Sille Annuk

Tartu ülikooli rektor Toomas Asseri tegi täna keskpäeval ingliskeelse videopöördumise Ukraina ja selle haridusasutuste toetuseks. Selleks puhuks olid peahoone ette kogunenud sajad inimesed, käes sinikollased lipud.

Ehkki kogunemise eesmärk polnud avaldada meelt, vaid pigem näidata üles hoolivust ukrainlaste ja sealsete üliõpilaste suhtes, polnud rahva meelestatust kuigi raske tajuda – õigus vabalt elada ja õppida peab säilima kõigil.

«Tartu ülikool mõistab tingimusteta hukka Venemaa Föderatsiooni kallaletungi iseseisvale Ukraina riigile. See on provotseerimata, inimõigusi jalge alla tallav, arulage ja jõhker agressioon demokraatliku ühiskonna vastu,» sõnas rektor Toomas Asser. «Toetame teie võitlust Ukraina vabaduse püsimise ja akadeemiliste väärtuste hoidmise eest ning teeme kõik võimaliku, et toetada sel äärmiselt raskel ajal ülikoolipere Ukrainast pärit liikmeid, meie üliõpilasi ja töötajaid.»

Saabuvate ukrainlaste haridustee jätkamiseks luuakse Tartu ülikoolis lisaõppekohad ja tehtud on muidki ettevalmistusi Ukrainast sõja jalust põgenevate inimeste saabumiseks, näiteks oodatakse Ukraina akadeemilisi töötajaid kolleegidena tööle Tartu ülikooli.

«Kutsume kõiki ülikoole ja teadusasutusi astuma vastu vaba maailma ründamisele ning kandma hoolt tõetruu teabe levitamise eest. Euroopa ülikoolid peavad üheskoos aitama ukrainlastel hoida ülal oma haridus- ja teadussüsteemi. Peame pakkuma Ukraina üliõpilastele ja akadeemilistele töötajatele ligipääsu oma õppe- ja teadustöö võimalustele,» rääkis rektor.

«Vaba maailma liider, president Volodõmõr Zelenskõi! Ukraina rahva vaprus ning Teie töö ukrainlaste vastupanu juhtimisel innustab ja liidab meid. Venemaa avalik sõda Ukraina vastu algas Eesti iseseisvuse 104. aastapäeval. Tunneme teravalt, et sõdite meie sõda, võitlete vaba maailma eest!» pöördus Asser oma kõnes otse Ukraina presidendi poole.

Ühtlasi lubas rektor, et ülikool teeb kõik võimaliku ukrainlaste turvatunde tagamiseks ja selleks, et ka Ukrainast pärit tudeng end siin hoituna tunneks. «Loodame, et see vähene, mida saame ülikoolina teha, on Teile toeks. Slava Ukraini!» ütles Asser videopöördumise lõpus.

Sündmuse ajal ei seganud kohaletulnuid sadama hakanud lumi ning kedagi ei pannud lahkuma seegi tõsiasi, et pöördumist võeti üles kahel korral – esmalt tavakaameratega mitme nurga alt, teist korda filmiti rektori kõne üles droonidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles