VIDEO ja FOTOD Inna Šulženko: mu lapsed on lõpuks koos, aga mul on kogu aeg kurb ja hirm

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy

Sõja kolmandal päeval Kesk-Ukrainast Dniprost koos perega lahkunud Inna Šulženko jõudis täna Vilniusse. Seal elab ta tudengist poeg, kelle juurde viis Inna oma üheksa-aastase tütre sõja eest varju, kust ta ise kavatseb tagasi Ukrainasse naasta.

Nende teekond kestis kaheksa päeva. Kõigepealt 900 kilomeetrit idast läände, Dniprost Lvivi suunas, sireenid ja plahvatused ümberringi ning komandanditunnid, mil liikuda ei võinud.

Autos tagaistmel palju päevi järjest koos. Kirina koos kassiga.
Autos tagaistmel palju päevi järjest koos. Kirina koos kassiga. Foto: Inna Šulženko

Siis kolm ööpäeva autokolonnis Medyka-Shenini piiripunkti lähedal ja hüvastijätt mehega, keda üle piiri ei lastud. Seejärel Varssavi ja paaripäevane peatus sõbranna juures ning lõpuks veel viimane päevatäis teel olemist, kuni päral – Vilnius!

Kirina ja Ivan. Väike õde sõjast pääsenult suure venna juures Vilniuses. Uni tuli ja murdis.
Kirina ja Ivan. Väike õde sõjast pääsenult suure venna juures Vilniuses. Uni tuli ja murdis. Foto: Inna Šulženko

On raske kokku lugeda neid kordi, mil Inna tundis, et ta süda kistakse tükkideks, ja neid kordi, mil ta meeleliigutusest nutma puhkes.

Muffini värvid on joogatunni lõõgastavas hämaruses pisut moondunud.
Muffini värvid on joogatunni lõõgastavas hämaruses pisut moondunud. Foto: Inna Šulženko

Süda kärises ka siis, kui ta sõbrannaga terve öö vaieldes püüdis otsustada, kuhu jätta oma tütar, kas Varssavisse sõbranna hoolde, või viia tüdruk ikkagi Vilniusesse, nagu plaanis oli.

Kui seesama sõbranna ta järgmisel päeval endaga kaasa joogatundi tassis, Inna isegi rahunes. Aga kui tunni lõpus treeningukaaslased talle Ukraina värvides muffini kinkisid, uppus ta taas pisaratesse.

Vilniuses oma poja ühiselamusse sisse astudes märkas ta fuajee lauale seatud Ukraina ja Leedu lippu ning südamemärki nende vahel. Inna kirjeldas ka, et terve Vilnius on Ukraina värve täis, lipud lehvivad igal majal ja autod sõidavad ringi kirjadega «Au Ukrainale!».

«Täna oli Vilniuses päiksepaisteline ilm ja mu mõlemad lapsed olid mu kõrval. Aga mul on kogu aeg kurb ja hirm maailma pärast,» rääkis Inna Šulženko. «Niipea kui kuulen või näen siin taevas mõnd lennukit, mõtlen esimese asjana, kuhu joosta.»

Sõnadeta.
Sõnadeta. Foto: Inna Šulženko

Sel teisipäeval alustab Inna Šulženko Leedust tagasiteed Ukrainasse. Ta ei ole meelt muutnud ja usub, et vaid Ukrainas saab ta oma maale ja rahvale kõige enam kasu tuua. Mitte mingil juhul ei ole ta nõus vastu võtma põgenikustaatust.

Viimati saadetud videos mängib Inna vintsutustest toibuv tütar Kirina oma venna ühiselamus telefonimängu ja laulab ajaviiteks iseendale saateks Ukraina hümni.

Kuhu teha rahaline annetus?

Annetused tsiviilelanikele

MTÜ Ukraina Kultuurikeskus, MTÜ Mondo ja MTÜ Eesti Pagulasabi koguvad rahalisi annetusi pangalinkide ja annetusliinidega. Raha otstarve võib ühenduste teatel ajas muutuda – annetused suunatakse sinna, kus seda parasjagu kõige rohkem vaja on.

MTÜ Eesti Pagulasabi arvelduskonto: EE791010220258852223

MTÜ Mondo arvelduskonto: EE491010220099409013

MTÜ Ukraina Kultuurikeskus arvelduskonto: EE401010220229090221

MTÜ Eesti Punane Rist arvelduskonto: EE742200001180001436.

Annetused Ukraina sõjaväele

Ukraina keskpank avas annetuskonto Ukraina relvajõududele.

Saaja: National Bank of Ukraine

Saaja konto (IBAN): DE05504000005040040066

BIC kood: NBUAUAUX

Selgitus: for crediting account 47330992708

Lisaks keskpangale kogub annetusi Ukraina abiorganisatsioon Povernõs Zõvõm (Naase Elusalt – toim).

Annetused Ukraina päästjatele

Eesti päästeliit kogub päästevahenditeks annetusi ja vormistab tellimuse ise.

Päästeliidu arvelduskonto: EE547700771002741382

Selgitus: «Ukraina».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles