Võidu sild võib saada uue nime

Tartu Postimees
Copy
Senimaani on Võidu sild värvunud Ukraina toetuseks sinikollastesse toonidesse, kuid silla nime taga võib lasuda sügavam probleem.
Senimaani on Võidu sild värvunud Ukraina toetuseks sinikollastesse toonidesse, kuid silla nime taga võib lasuda sügavam probleem. Foto: Kristjan Teedema/Tartu Postmees

Tartu linnavolikogu hakkab arutama Võidu silla nime muutmist, kuna 1965. aastal sillale antud nimi saadab praeguses olukorras valesid signaale.

«Me ei tohi alahinnata märkide mõju,» rõhutas linnavolikogu esimees Tõnis Lukas Ukraina toetusavalduse vastuvõtmisel 28. veebruari volikogu istungil. «1965. aastast kannab Riia tänavat Narva maanteega ühendav sild Võidu silla nime. Nime andis sillale okupatsiooni sümboolse põlistamisena Tartu linna rahvasaadikute nõukogu täitevkomitee suure isamaasõja võidu 20. aastapäeva tähistamiseks. See niinimetatud võit oli toonud juba siis ja tõi edaspidi nii eesti rahvale kui ka teistele rahvastele Euroopas, ka ukrainlastele, suuri kannatusi. Sellist «võitu» ei saa meie jätkuvalt tähistada.»

Nime muutmiseks vajaliku eelnõu on linnavalitsus volikogule ette valmistanud ning järgmisel nädalal arutavad seda kultuurikomisjon ja eestseisus, 17. märtsil on esimene lugemine volikogu istungil.

Sillale uue, heade mõtete linnale kohase ning Tartu väärtusi ja vaimu kandva nime leidmiseks on kavas korraldada avalik konkurss.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles