Tartu linn asub kahe projekti toel korteriühistutele elamute renoveerimisel appi

Henn Uuetoa
, ajakirjanik
Copy
Kortermaja renoveerimine. Pilt on illustratiivne.
Kortermaja renoveerimine. Pilt on illustratiivne. Foto: Silver Siilak

Tartu linn osaleb juhtpartnerina projektis «Tartu renoveerib» ja lööb kaasa projektis «LIFE IP BUILDEST – renoveerimise maraton Eestis», et juba päevi näinud elamud renoveeritud ning keskkonnasäästlikumad saaksid.

Tartus on üle 1200 kortermaja, millest üle 90 protsendi on ehitatud enne 2000. aastat ning selleks, et säilitada nende elamisväärsust ja vähendada hoonete energiakulu, on abilinnapea Gea Kangilaski sõnul oluline neid renoveerida. «Linn peab siin elanikele appi tulema, sest ilma nõu ja toeta korteriühistud renoveerimiseni tihti ei jõuaks,» rääkis ta.

Tartu linnavalitsuse ruumiloome osakonna juhataja Tõnis Arjus sõnas, et arvestades kliimamuutusi ning näiteks ehitushindade kasvu, on üha olulisem hoida just olemasolevat linnaruumi. Ta lisas, et nii saab ära hoida linna liigse laialivalgumise, mis vähendab muu hulgas jalajälge keskkonnale.

Projekti «Tartu renoveerib» käigus tuleb korteriühistutele tugiteenus, mis aitab neil paremini konkureerida riikliku renoveerimistoetuse taotlemisel. Tugiteenuse abil soovib linn toetada vähemalt poolsadat enne 2000. aastat ehitatud kortermaja renoveerimist. 

Nii saavad ühistud tuge rahastamisvõimaluste leidmisest kuni renoveerimisjärgsete tulemuste hindamiseni. Näiteks aitab linn ühistutel koostada renoveerimiskavad koos energiaarvutuste ja tasuvusanalüüsidega ja leida projekteerijad ja ehitajad.

Projekti tulemusel saab Tartus renoveeritud kuni 30 kortermaja, mis tööde kogumahus läheb maksma vähemalt 30 miljonit eurot. Projekti rahastab Euroopa investeerimispank ELENA ning projekti kogumaksumus on ligi 1,8 miljonit eurot, millest Tartu linna omaosalus moodustab 178 975 eurot. 

Projekti tegevused kestavad tänavu aprillist 2025. aasta märtsi lõpuni.  

Seevastu projekti «LIFE IP BUILDEST – renoveerimise maraton Eestis» käigus töötatakse välja strateegiad ja tehnoloogiad Eesti renoveerimise eesmärkide saavutamiseks.

Tartus on selle pilootpiirkonnad kortermajade ning eramajade piirkonnad. Uuringu tulemuste abil koostatab linn koos piirkonna elanikega naabruskonnapõhise renoveerimise kontseptsiooni ja kaardistab ootused nii elanikele kui ka linnaosale.

Projekti käigus renoveeritakse Tartus 2028. aasta lõpuks vähemalt kolm kortermaja ja kümme eramut.

Projekti juhtpartner on majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ning selles osalevad veel Võru ja Rakvere linn. Projekti maksumus Tartus on pea miljon eurot, millest linna omaosalus on 383 553 eurot ja toetus Tartu linnale 575 328 eurot. Projekti rahastab Euroopa Komisjon LIFE'i programmist. 

Tartu linna energia- ja kliimakava järgi on linna eesmärk 2030. aastaks renoveerida pooled Tartu kortermajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles