Võluv jätis teeb Juri Lotmani ühes lemmikfilmis lõpuks vahet heal ja kurjal

Kalver Tamm
, filmisõber
Copy
Võluv mängur ja pettur Emanuele Bardone (Vittorio De Sica) kohtub nägusa Valeriaga (Giovanna Ralli). 
Võluv mängur ja pettur Emanuele Bardone (Vittorio De Sica) kohtub nägusa Valeriaga (Giovanna Ralli). Foto: Kaader filmist

Elektriteatris tuleb pühapäeval näitamisele film «Kindral Della Rovere», mille tutvustavas tekstis on kirjas, et see on Juri Lotmani üks lemmikfilme. Enesekindel ja tähelepanuköitev väide, millele on keeruline vastu vaielda. Eriti kui riiulist võtta «Filmisemiootika» ja avastada, et küllalt napist mahust on Lotman pühendanud kolm lehekülge just sellele filmile.

Tegevus toimub Genovas teise maailmasõja lõpul, kui natsid on suure osa Itaaliast okupeerinud ja lasevad seal Mussolinil presidenti mängida. Sõda ei ole otseselt näha. Mürsud ei lõhke ja tänavail kuulid ei vilise. Hoonetel on aga sõjaarmid ja hommikul veevõtukohas ollakse tänulikud pilvise taeva eest, sest pommitajatel on sedasi raskem tegutseda.

Juri Lotman toob oma raamatus alustuseks välja vastuolu, et kuigi olemuselt põlastusväärne, on filmi peategelane Emanuele Bardone (Vittorio De Sica) siiski võluv. Hoolitsetud välimusega, enesekindel ja sõnaosav mees. Aga jätis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles