Video Sõja jalust pagev Inna Šulženko Ukraina-Poola piiril: peredest lahutatud mehed käivad ringi nagu hulkuvad koerad

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Inna Šulženko
Inna Šulženko Foto: Eraanikuva

Sõja kolmandal päeval Dniprost lahkunud Inna Šulženko koos mehe ja üheksa-aastase tütrega on jõudnud piirist paari kilomeetri kaugusele. Autos on veel Inna kolleeg ning tema kaks last. Samuti kaks kassi ja küülik. Viimane ööpäev on põgenejail kulunud 20 kilomeetri läbimisele tihedas autokolonnis, mis liigub edasi meeter- ja sentimeeterhaaval. Autode vahel kõnnivad sajad inimesed jalgsi.

Inna Šulženko ja ta kaaslased on sõitnud läbi kogu Ukraina. Nelja päevaga läbinud 900 kilomeetrit, selja taha jätnud Dnipri, Kropõvnõtskõi, Vinnõtsja, Strõi, Lvivi ning nüüd on jõudmas Medykasse. Vaid mõni kilomeeter. Aga keegi ei tea, kui kaua veel.

Inna Šulženko teekond läbi Ukraina.
Inna Šulženko teekond läbi Ukraina. Foto: kaart

Inna Šulženko mure eelseisva pärast on meeletu. Kõikide märkide järgi ei lasta üle piiri ta meest, kuna kõik mehed, kes on nooremad kui 60 aastat, saadetakse piirilt tagasi. Isegi altkäemaks ei aitavat.

Teepervedel näeb mahajäetud autosid. Naised ja lapsed on edasi Poola läinud, aga meestel on lõppenud nii bensiin kui ka raha, ja need autod lihtsalt seisavad.

«On väga palju üksikuid mehi, kel ei ole kuhugi minna,» kirjeldab Inna Šulženko. «Paljud tahavad sõdida ja sõdivadki. Aga kõik ei taha sõdida. Parema meelega teeniksid nad teisel pool piiri elatist oma perele, aga nad ei saa. Nad ei saa ka koju tagasi minna, sest kodu lihtsalt ei ole olemas. Kohtades, kus mehi sõjaväkke vormistatakse, on järjekorrad. Kõiki ei võeta, kõigile ei jätku varustust ega relvi. Peredest lahutatud mehed käivad ringi nagu hulkuvad koerad.»

Inna Šulženko teab, et nendegi perel ei oleks enam tagasiteed Dniprosse. Mõeldes teekonna peale, mille nad on läbinud, on ka üldse väga ebatõenäoline, et nad Dniprosse tagasi jõuaksid. Inna eesmärk on mitte jääda põgenikustaatusesse, vaid jätkata oma tööd heategevusorganisatsioonis Caritas ükskõik kas siin- või sealpool piiri.

Praegu on ta vormistanud endale Caritasest ametliku puhkuse. Kui tal õnnestub viia oma tütar Poola kaudu Vilniusesse, kus õpib ta poeg, tuleb ta tagasi, et aidata inimesi Lääne-Ukrainas.

Inna mõtleb veel kord 900-kilomeetrilisele teekonnale. Sireenidele, pommitamistele, komandanditundidele ja kontrollpostidele, mida neil on tulnud läbida kümneid ja kümneid.

Ta on näinud neil postidel vabatahtlikena ametis ukrainlasi, mehi ja naisi, relvadega ja ilma, lausa vanakesi, kes teevad oma tööd selle nimel, et kontrollida autosid ja dokumente, et edasi ei pääseks diversandid ja et päästa Ukraina.

Inna kordab juba varem öeldut: Ukraina rahvas on praegu ühtsem kui kunagi varem. Ja meenutab toidujagamiskohti ja inimesi neis, kes igal viisil pommitatud linnadest põgenevaid kaasmaalasi toetavad. Ja kuidas nad piiri lähedal autodesse tekke ja sooje rõivaid pakuvad. Ööd on väga külmad, ja keegi peab autos rooli taga olema, et järjekorda mitte käest lasta.

Ning milliseid nalju võib kuulda! Üks starik (vanamees) ennustas Innale näiteks, et ärgu ta muretsegu, varsti on kodus tagasi.

Inna imestas, et kuidas siis.

«Kahe päeva pärast võtame Putini maha ja siis on kogu Moskva Ukraina,» vastas starik ja noogutas ta poole julgustavalt.

Inna Šulženko neelab taas pisaraid.

«Ma soovin, et mitte ükski maa ei peaks kunagi kogema sõda. 21. sajand! See on nii ebaõiglane! Me peaksime oskama suhelda teistsugusel viisil. Aga ma olen oma perega siin, ja ei kusagil mujal, kui selles kohutavas sõjas. Nagu oleks sellest vähe, ma pean kartma ka kõikide teiste maade pärast, kel on piir Venemaaga. See inimene, kelle nime ma hääldadagi ei suuda, kuni see inimene on elus... Tal ei ole au ega südametunnistust, temast oodata kõike.»

Kuhu teha rahaline annetus Ukraina toetuseks

Annetused tsiviilelanikele

MTÜ Ukraina Kultuurikeskus, MTÜ Mondo ja MTÜ Eesti Pagulasabi koguvad rahalisi annetusi pangalinkide ja annetusliinidega. Raha otstarve võib ühenduste teatel ajas muutuda – annetused suunatakse sinna, kus seda parasjagu kõige rohkem vaja on.

MTÜ Eesti Pagulasabi arvelduskonto: EE791010220258852223

MTÜ Mondo arvelduskonto: EE491010220099409013

MTÜ Ukraina Kultuurikeskus arvelduskonto: EE401010220229090221

MTÜ Eesti Punane Rist arvelduskonto: EE742200001180001436

Annetused Ukraina sõjaväele

Ukraina keskpank avas annetuskonto Ukraina relvajõududele.

Saaja: National Bank of Ukraine

Saaja konto (IBAN): DE05504000005040040066

BIC kood: NBUAUAUX

Selgitus: for crediting account 47330992708

Lisaks keskpangale kogub annetusi Ukraina abiorganisatsioon Povernõs Zõvõm

Annetused Ukraina päästjatele

Eesti päästeliit kogub päästevahenditeks annetusi ja vormistab tellimuse ise.

Päästeliidu arvelduskonto: EE547700771002741382

Selgitus: «Ukraina»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles