Kaitsejõudude paraad algab Tartus 24. veebruari keskpäeval

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitsejõudude paraad.
Kaitsejõudude paraad. Foto: Liis Treimann

Enam kui tuhat kaitseväelast ja kaitseliitlast rivistub 24. veebruari keskpäeval Tartu kesklinnas paraadiks. Praegu on täies hoos ettevalmistused.

Kaitseväe peastaabi teatel harjutavad oma väeosades paraadiks nii jalaväelased, sideväelased, kadetid, õhutõrjujad, suurtükiväelased, kaitseliitlased, mere- ja õhuväelased kui kaitseväe orkester.

Seekordsel aastapäevaparaadil osalevad esimest korda nii suures ulatuses lahingutoetusüksused. Kompaniisuuruse üksusega on esindatud kaitseliidu akadeemiline malevkond.

«Paraadil teklites marssivad korporatsioonide ja seltside kaitseliidu akadeemilise malevkonna liikmed näitavad, et nende tahe ja valmisolek Eesti riigi eest võidelda on samasugune kui neil tudengitel, kes vabatahtlikuna nende samade värvide all Vabadussõtta läksid,» ütles Põhja Kaitseringkonna Vahipataljoni tseremoniaalteenistuse ülem kapten Madis Morel.

Esimest korda saab kaitsejõudude paraadil näha lahingutoetusüksusi ning logistikakeskuse ja logistikapataljoni lippe. «Kaitsevägi ei koosne ainuüksi sõjamasinatest, vaid ka lahinguteenindustoetuse sõidukitest, mis peavad tagama lahingutegevuse,» selgitas kapten Morel. Paraadil näeb 12 erinevat lahingu teenindustoetuse üksuse masinat.

Pidupäevaks valmistuvad ohvitserid, allohvitserid, sõdurid ja kaitseliitlased harjutavad praegu muu hulgas valvelsammu, käsklust «paremale vaat», möödamarssi ning tervitustele ja õnnesoovidele vastamist.

Paraadil tehnikaga liikuvate üksuste autojuhid harjutavad kolonnis sõitmist ja joondumist, sest paraadil tuleb sõita kindla piki- ja külgvahega ning jälgida piki- ja külgjoondumist.

Kaitsejõudude paraadi pearoov algab Tartus 23. veebruari õhtul kell 20.30 ja kestab umbes kella 23-ni. Üksused alustavad rivistumist paraadiks 24. veebruaril kell 11.15.

Seoses paraadiga suletakse liikluseks Vabaduse puiestee, Narva maantee Võidu sillast Vene tänava ristmikuni, Riia maantee Võidu sillast sõjakoolini ning Võru tänava osa, mis külgneb sõjakooliga. Kaitsevägi loodab kodanike mõistvale suhtumisele.

Paraadil marsivad jalgsi Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste kõrgema sõjakooli, Staabi- ja Sidepataljoni, Vahipataljoni, Kuperjanovi jalaväepataljoni, Viru jalaväepataljoni ja mereväe üksused. Kaitseliit paneb välja üksuse Tartu malevast, lisaks Tartu maleva akadeemilise malevkonna. Sisekaitsejõudusid esindavad sisekaitseakadeemia kadetid.

Motoriseeritud paraadmarsil sõidab Scoutspataljoni jalaväekompanii PASI-soomukitel. Suurtükiväepataljon on kohal 122 mm ja 155 mm haubitsate patareidega, õhutõrjepataljon 23-mm õhutõrjekahurite patareiga ja õhutõrjeraketisüsteemi Mistral patareiga.

Kaitseliitlased Võrumaa malevast saabuvad 90 mm tankitõrjekahuritega ning Kuperjanovi jalaväepataljon 120 mm miinipildujate patareiga. Viru jalaväepataljon tuleb tankitõrjeraketisüsteemidega Mapats ja Milan. Lisaks on väljas kaitseväe logistikakeskuse ja logistikapataljoni 12 lahingutoetussõidukit.

Eesti sünnipäevale pühendatud paraadil osalevad ka kaitseväe ning politsei- ja piirivalveameti orkestrid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles