Henri Zeigo: näita suunda, palun!

Henri Zeigo
, toimetaja
Copy
Henri Zeigo
Henri Zeigo Foto: Sille Annuk

Jääb arusaamatuks, kas paljudel liikluses sõitvatel autodel puudub baasvarustuses suunatuli (see kang roolisamba juures, teate küll!) või läbitakse autokoolides peatükid, kus õpetatakse selle sihtotstarbelist kasutamist, liialt pinnapealselt. Minu sarkasmi taga on tegelikult tõsine mure, mis on hakanud mind aina enam häirima.

Iga päev nii autojuhi kui ka jalakäijana Tartus ja selle lähiümbruse liikluses osaledes on mulle silma hakanud aasta-aastalt süvenev suundumus, kus suunanäitamine manööverdamisel muutub järjest harvemaks. Üks asi on reastumisel, teine aga ringristmikelt väljudes. Viimast esineb pealiskaudsel vaatlusel linnades vähem kui näiteks Ülenurme kooli ja Tõrvandi Coopi lähedal. Samas ei saa ka öelda, et tegemist oleks mingisuguse tühise äärealaga, kus reeglite rangel kinnipidamisel oleks vähem kaalu.

Õigemini ei saa liikluses kuskil niimoodi mõelda. Seda enam, et Ülenurme ja Tõrvandi ringristmikud on hommikusel ja õhtusel tipptunnil tiheda liiklusega teelõigud. Ometi, kui seisatada ja jääda korraks teepervele vaatlejaks, võib ainuüksi viie minuti möödudes saada selgeks, et vaid pooled autojuhid näitavad sealsetelt ringristmikelt väljudes suunda. Ülejäänud ei suvatse seda sekundikski teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles