Pildid ja video Raadioajakirjanik pani Tartu raeplatsil oma Vene passi põlema (1)

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy

Täna Tartu raeplatsil aset leidnud meeleavaldusel võttis Ukraina toetuseks sõna Eestis elav Vene kodanik Anton Smirnoff, kes pani protesti märgiks oma passi põlema.

«Selle eest pandaks mind Venemaal vangi ja mis veel enam, isegi nii, nagu me siin täna seisame, plakatid käes, mõistetakse inimesi Venemaal samuti vangi,» rääkis ta pärast passi põletamist.

Smirnoff on küll Venemaa kodanik, kuid rahvuselt on ta hoopis ersa, kes kuuluvad soome-ugri rahvaste sekka. «Olen ugri-mugri, nagu teiegi,» sõnas ta. Tal on ka hõimunimi Aris Külmoja. «Aga Vene passis on minu nimi Anton Smirnoff,» sõnas ta. «Aga sellest ei ole mul enam lugu,» lõi mees käega ja viitas söestunud passile, mis selleks hetkeks juba raeplatsi munakivi sillutisel vedeles.

Ersa rahvusest mees põgenes Eestisse pool aastat tagasi. Ta töötas Venemaal raadioajakirjanikuna kanalis Радио Свобода ehk Vabaduse Raadio, mis on aga Vene võimude põlu all.

Ta selgitas, et Vene julgeolek FSB süüdistas teda spionaažis ning tal tuli kodumaalt põgeneda.

«Elasin Moskvas, aga olen nüüd Eestis elanud pool aastat poliitilise põgenikuna, Eestisse aitasid mul tulla Moskva Eesti saatkonna töötajad,» selgitas ta. 

Ta lisas, et palju Vene kodanikke on temaga sama meelt. «Näha on, et praegune Putini «erioperatsioon» lendab ikkagi vastu taevast, loodan, et Putin on Venemaa viimane imperialistlik valitseja,» sõnas ersa rahvusest mees. Ta sõnas, et Venemaa rahvas on võimuvahetuseks valmis. Temavanused ehk kolmekümnendates eluaastates inimesed ning ka nooremad ei pea Putini režiimi millekski.

Küsimusele, kas tal on põhjust pärast tänast protestiaktsiooni enda elu pärast isegi Eestis karta, vastas ta eesti keeles: «Südamest ei tea!»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles