Elva valla aukodaniku tiitli sai pikaaegne Rõngu raamatukogu direktor Laine Meos

Henn Uuetoa
, ajakirjanik
Copy
Tunnustuse saajad, ülemine rida vasakult: Eveli Roosaar, Tiit Kuusemaa (EELK Puhja kogudus), Miina-Liisa Kuusemaa, Krista Loog, Merilin Seer, Roland Lessing. Ees vasakult: Lea Pung, Enn Urbmets, Laine Meos.
Tunnustuse saajad, ülemine rida vasakult: Eveli Roosaar, Tiit Kuusemaa (EELK Puhja kogudus), Miina-Liisa Kuusemaa, Krista Loog, Merilin Seer, Roland Lessing. Ees vasakult: Lea Pung, Enn Urbmets, Laine Meos. Foto: Erakogu

Elva vald andis eile, 24. veebruari pidulikul aktusel üle Elva valla aukodaniku, aasta tegija, aasta kultuuritegija ja -toetaja aunimetused ning Elva tähe teenetemärgi. Samuti anti üle kogukonnavaldkonna tunnustused. Elva valla aukodaniku tiitli sai pea 60 aastat Rõngu raamatukogu direktorina töötanud Laine Meos.

Laine Meos töötas Rõngu raamatukogus alates 1963. aastast kuni 2021. aasta oktoobri lõpuni. Seega ulatasid tema käed 58 aastat Rõngu rahvale raamatuid. Laine Meos on aastaid aktiivselt kaasa löönud Rõngu elu edendamisel nii ideede generaatorina kui ka aktiivse eestvõtjana ja tegevuste käimalükkajana.

Meos asutas Rõngu kultuurimaja käsitööringi, millest hiljem kujunes Rõngu maanaiste selts. Samuti oli ta üks Rõngu kodukandipäevade algatajaid 1993. aastal.

Meose idee oli hakata välja andma ka Rõngu valla infolehte Rõngu Teataja, ühtlasi sai temast selle esimene toimetaja. Leht ilmus novembrist 1994 kuni maini 1995 (hilisem Rõngulane).

Laine Meose nomineerijad on kirjutanud, et ta on andnud suure panuse nii Rõngule kui ka Elva vallale laiemalt. «Tänu Lainele on paljud eesti kirjanikud leidnud tee Rõngu rahva juurde. Laine on olnud nagu päike ja raudvara ühes, ta aitab kogu hingest kaasa Elva valla arengule.»

Elva tähe teenetemärgi pälvisid laskesuusataja Roland Lessing, haridustöötaja Lea Pung ja pillimees Enn Urbmets.

Roland Lessingu sportlaskarjäär on olnud pikk, kõige paremad tulemused on teine koht Pokljuka MK etapil 2009. aastal ja 2015. aasta Kontiolahti MMi 15. koht. Pärast sportlaskarjääri lõppu on ta koos Rein Pedajaga treener Elva suusaklubis. 

Lea Pung on alates 1961. aastast töötanud ainult Tartu maakonna koolides (Kavastus, Võõpstes, Luunjas, Valgutas) nii õpetaja, õppealajuhataja kui ka direktorina. Lisaks koolitööle on Lea aktiivne külaliikumise edendaja, Valguta maanaiste seltsi eestvedaja.

Enn Urbmetsa elutöö on olla pillimees – kohe täitub 70 aastat trompetimängu Elva vallas. Puhkpillimuusika edendamine ja propageerimine ongi olnud Urbmetsa meelistegevus.

Aasta tegija aunimetuse sai Miina-Liisa Kuusemaa, kelle tegevus nii Puhja, Elva valla, Tartumaa kui ka Valga praostkonna kultuurielus on olnud aastakümneid märkimisväärne ja tulemuslik.

Aasta teo kandidaadi hääletusel said kaks ettepanekut võrdselt hääli, mistõttu otsustas volikogu välja anda aunimetuse kahele inimesele. Tunnustuse osaks sai Kristo Loogi algatatud Elva toidujagamiskapi ja -grupi loomine ning Ülle Särje eestveetud Peedu raudteejaama hoone renoveerimine.

Elva valla teised tunnustused

  • Aasta kultuuritoetaja aunimetuse pälvis Harri Salu OÜst Harry Metall.
  • Aasta kultuuritegija aunimetused pälvisid Merilin Seer ja Eveli Roosaar.
  • Aasta kogukonnaedendaja on EELK Puhja kogudus.
  • Elva valla kauni kodu 2021 tiitli pälvis Pirgit ja Ülo Kinsigo linnakodu. Elvas Mahlamäel Marja 4 asuv kodu on linnamaja vaikses elamukvartalis.

Teenetemärgi ja aukodaniku aunimetuse laureaadid kinnitas Elva vallavolikogu. Aasta tegija valiti vallavolikogu 24. jaanuari istungi salajasel hääletusel. Aasta kultuuritegija ja -toetaja ning kogukonnavaldkonna tunnustuste saajad otsustas vallavalitsuse moodustatud komisjon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles