Mariupoli elanik: rakett tabas minu lähedal eramaja, vähemalt üks inimene hukkus

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
24. veebruari varahommikul tabamuse saanud maja Mariupolis.
24. veebruari varahommikul tabamuse saanud maja Mariupolis. Foto: Maksõm Kasianzcuk

Maksõm Kasianczuk elab Ukraina sadamalinna Mariupoli idaosas Aasovi mere ääres. Läinud ööl umbes kell 4 ärkas ta mürsuplahvatustest, sest alanud oli tema sõnul väga tugev kahurite duell. «Kell 5.26 järgnes esimene raketirünnak. Pärast seda kadus meil internet, mis tuleb valguskaabliga. Tund hiljem oli veel kaks raketirünnakut ja pärast seda läksin välja vaatama,» ütles ta.

Maksõm Kasianczuk nägi, et esimene raketirünnak oli umbes 500 meetri kaugusel tema kodust tabanud eramaja.

24. veebruari varahommikul tabamuse saanud maja Mariupolis.
24. veebruari varahommikul tabamuse saanud maja Mariupolis. Foto: Maksõm Kasianczuk

«See ei ole absoluutselt sõjaline objekt, vaid tavaline väike elumaja,» lausus ta. «Tegin fotosid ja panin mobiilse internetiga välja. Kahjuks on seekord juba vähemalt üks inimene ka surnud, nii ütlesid mulle pihta saanud maja elanikud. Võib-olla on rohkem, aga ma lihtsalt ei tea.»

Mida inimesed kohapeal teevad, kas on varjunud kodudesse või põgenevad Mariupolist paanilises hirmus?

Maksõm Kasianzcuk.
Maksõm Kasianzcuk. Foto: Erakogu

«Inimesed on väljas, kuid paanikat ma ei näe. Küll on aga väga pikad järjekorrad pangaautomaatide juures ja poodides. Pangakontorid ei tööta, aga digitaalne pangandus on veel võimalik,» ütles ta. «Mürsuplahvatustega oleme harjunud viimase kaheksa aastaga, aga raketirünnakuid ei ole olnud juba seitse aastat. Mariupolist ei ole kuhugi hea minna, sest rünnak kestab ning plahvatusi on kuulda merelt ja ida poolt.»

Kella 15 paiku oli mõnes Mariupoli linnaosas kadunud elekter. Elanikke evakueeriti enamasti Mariupoli lääneosa poole, sest idapoolne linn on lahingutegevusele kõige lähemal.

Maksõm Kasianczuk koostas koos tartlanna Heinike Heinsooga, kes on Lvivi ülikooli eesti keele lektor ja Tartu ülikooli emeriitdotsent, õpiku «Розмовляємо естонською. Räägime eesti keelt». See tuli trükist eelmisel kevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles