GALERII Kalevipoja juures lehvisid ka Ukraina lipud ning pääsu polnud sõjajuttudest

Copy

Täna hommikul enne kelle üheksat võis Tartus Kalevipoja kuju juures lisaks Eesti ning korporatsioonide ja mitmete organisatsioonide lippudele näha ka mõnd kollasinist Ukraina lippu. Eesti Vabariigi 104. sünnipäeva puhul asetati Vabadussõja monumendi jalamile pärjad ning kõnedes rõhuti armastusele oma riigi vastu. Mõistetavalt ei jäänud puudutamata ka öösel alanud sõda Ukrainas.

Vabariigi aastapäeva olid Kalevipoja juurde tähistama tulnud paljud linlased. Vabadussõjas langenute mälestusteks asetasid pärjad Tartu linna esindus, Tartumaa omavalitsuste liit, kaitseliidu Tartu malev, II jalaväebrigaad, politsei- ja piirivaleamet, vanglateenistus, erakonnad EKRE ja Isamaa ning korporatsioonide liit.

Enne pärgade asetamist kõlas mitu kõnet. Esimesena rääkinud linnavolikogu esimees Tõnis Lukas alustas Ukrainas toimuvast, viidates Venemaa presidendile kui haigele inimesele. Ka rõhutas ta, et me ei saa lubada Eesti valitsusse erakondi, mille liikmete hulgas leidub neid, kes tõsimeeli räägivad, et hoopis Ukraina ründas Venemaad.

Emajõe äärde kogunenud inimeste seas oli tajutav masendunud meeleolu. Arutati paljuski just Ukrainas toimuvat. «Teen täna näo, et tähistan ja võtan ka pitsi viina, aga kuklas on hirm,» sõnas näiteks tartlane Kevin Kanarbik. Ta lisas, et kuigi sõjaoht oli tema jaoks teada tõsiasi juba varemgi, tuli talle siiski üllatusena, et see just täna juhtus, meie vabariigi sünnipäeval. «Meil on tarvis kindlameelsust ja usku. Täna on kõige õigem aeg tunda ühtekuuluvust ja jätta kõrvale kõik erimeelsused,» arvas ta.

Ka Tõnis Lukas rõhutas, et on vaja tegutseda ühtselt, ka valitsusel. «Iga Eesti valitsus on sada korda etem kui okupatsioon,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles