Valgetähe aumärgi pälvinud kalateadlane: hoia, mida armastad!

Liisa Salekešina
Copy
Meelis Tambetsi sõnul on teenetemärk tänuavaldus kõikidele, kes panustavad veekogude ning nende elanike kaitsesse.
Meelis Tambetsi sõnul on teenetemärk tänuavaldus kõikidele, kes panustavad veekogude ning nende elanike kaitsesse. Foto: Põhjarannik

Täna tehti teatavaks vabariigi presidendi teenetemärkide saajad, kelle hulka kuulub ka zooloog-bioloog ja Eesti loodushoiu keskuse juhatuse liige Meelis Tambets.

«Mul on tunnustuse üle ikkagi väga hea meel,» sõnas Valgetähe V klassi teenetemärgiga pärjatud Tambets. «Ka selle pärast, et see pole otseselt mulle, vaid kõikidele inimestele, kes veekogude kaitsega tegelevad.»

Kalade ja veekogude heaolu eest seisval teadlasel on hetkel käsil mitu suuremat projekti. Üks kestvusprojekte on Pärnu jõe ning selle lisajõgede ökosüsteemi ja kalade populatsiooni taastamine.

Kui paar aastat tagasi tehti Pärnumaal asuv Sindi pais kaladele läbipaistvaks, siis nüüd jälgitakse uimeliste edasisi liikumisi raadioside kaudu. Kui esialgu pääsesid kalad läbi Sindi paisust, siis nüüdseks on suuremat liikumist näha koguni Viljandis, Paides ja Türil.

Mitu aastat on tegeletud ka Läänemere tuura asustamisega tagasi Narva jõkke. Tegu on Läänemere vetes haruldase isendiga, kelle taasasustamisega on riikide koostöös tegutsetud aastaid.

«Viimati püüti tuur Eesti vetes 1996. aastal, mil tabati kuulus Suur Maria,» rääkis Tambets. Suur Maria hoiab senimaani rekordit, olles suurim kala, mis Eesti vetest on kunagi püütud.

«Lisaks kestvatele projektidele õnnestus meil hiljuti ära hoida seadusemuudatus, mis oleks lubanud ehitisi rajada veekogusid ümbritsevasse kaitsevööndisse,» sõnas Tambets.

Kuid mis siiski motiveerib teadlast nii järjepidevat töö tegema? «Ma arvan, et seda võtab kokku lause, mis kõlas Eesti looduskaitse sajanda aastapäeva tähistamiseks: «Hoia, mida armastad!»,» märkis Tambets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles