VIDEO Õde Tiina Teder: kogu meie vaktsineerimismeeskond on panustanud sellesse töösse isiklikku aega

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy

Tartu ülikooli kliinikumi vaktsineerimismeeskonna koordinaator ja infektsioonikontrolli teenistuse õde Tiina Teder on pärjatud Eesti Punase Risti IV klassi teenetemärgiga. Kui ta sellest Tartu Postimehele antud intervjuus kuulis, varjas mask hästi üllatust. Aga ta kogus end ruttu, nagu tõeline professionaal.

«Ma olen ääretult tänulik,» ütles Tiina Teder. «Ma olen püüdnud oma tööd teha täie pühendumusega ja teinud seda sellepärast, et meil oleks lihtsam ja kergem, et me ei nakatuks Covidi-viirusesse. Põhirõhku oleme hoidnud riskirühmadel, me oleme püüdnud seda teha maksimaalse pingutusega ja kõikide inimestega, kes on olnud minu meeskonnas...»

Küsimuse peale, mis on olnud selle aasta ja kahe kuu jooksul, mil Eestis inimesi on vaktsineeritud, kõige raskem, vastas Tiina Teder, et kõik need ületunnid, mida on tulnud teha ja mida paljud teised töötajad on teinud, see on füüsiliselt olnud kõige raskem.

«Aga kui me näeme, et see läheb inimestele korda, et nad saavad abi... See tähendab, et nendega rääkimine, nende veenmine ja nõustamine ning vaktsineerimine ise, kui kõik see on inimese jaoks olnud sujuv ja mugav, kui nad on rahule jäänud, siis see on olnud kõige suurem tänu meile.»

Tartu ülikooli kliinikumis on alates 27. detsembrist 2020 kuni praeguse ajani süstitud 175 000 doosi vaktsiini. Kuigi huvi vaktsineerimise vastu on viimasel ajal vähenenud, ei kaota Tiina Tedre sõnul nende tiimis keegi lootust, ja nad on kättesaadavad kõikidel nädalapäevadel, kas siis L. Puusepa 8 majas asuvas vaktsineerimiskeskuses või Kvartali ostukeskuses. Vaktsineerida saab nii siis, kui aeg on broneeritud, kui ka ilma.

Küsimuse peale, kas midagi oleks nüüd tagasi vaadates võinud teha teisiti ja paremini, vastas Tiina Teder, et nad oleksid veel rohkem pidanud rõhuma olulistele tervisemomentidele, mida vaktsineerimine annab. Et see aitab rasket haigestumist vältida, et nii saab haiglakoormust paremini jagada ning plaanilist ravi ja normaalset elu jätkata.

«Neid sõnumeid, mida ühiskonnale jagati, oli vastandlikke. Ja kui tagasi vaadata, oleks ehk saanud paremini teha küll... Ehk veelgi rohkem oleksime pidanud neis küsimustes sõna andma meedikutele,» ütles ta.

21. veebruari hommiku seisuga oli Eestimaa haiglates 620 koroonaviirusega nakatunud patsienti. Tartu ülikooli kliinikumis oli neid 83. Neist 77 Covid-19 nakkusosakondades ja kuus intensiivravis.

Sama seis oli haiglaravis eelmise aasta novembri teises pooles ja detsembri algul, ja kõik olid suures hirmus, kui kõrgele kasvavad need arvud jõulude ajaks. Haiglaravi arvud tollal suurenesidki veel tublisti ning kõikide märkide järgi läheb nii ka praegu.

Eesti rahvastikust on praeguseks vaktsineerituid 63 protsenti. See tähendab, et 470 000 inimest on Eestis vaktsineerimata. Neist vaktsineerimata inimestest on 62 500 vanemaealised, kelle tervis ja immuunsüsteem on nõrgemad ja keda sageli ohustavad kroonilised haigused. Ülihea nakkuvusega omikrontüvi saab immuunkaitseta inimese kätte ka siis, kui talle tundub, et ta kuskil ei liigu. Viiruse võib tuua kogemata sotsiaaltöötaja või mõni noorem pereliige või puutub eakas inimene sellega ise kokku põgusal poes, apteegis või postkontoris käigul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles