GALERII Esimesed tagasilöögid suusarajalt: katkine käsi, purunenud suusk ja elu kiireim jooks

Copy

​Rohkem kui 4000 suusatajat sõidavad täna 48. Tartu maratonil, mis üle mitme aasta on üks rahvarohkemaid ja raja äärde on lubatud pealtvaatajad. Kui eliitsõitjad võistlevad üksteisega kohtade ja iga sekundi pärast, siis nende kõrval on suusatamas rahvasportlasi, kellest mitmel on tulnud rinda pista esimeste takistustega.

66-aastane Milvi Holm jälgis veidi pärast kella kümmet hommikul Tehvandi staadionil stardikoridori, et olla tunnistajaks oma poja sõidule. Ta ise läheb 31 km distantsi starti koos pojapojaga ning teeb seda elus esimest korda. Ta esimesed muljed olid rõõmsad. «Siin on ikka nagu laulupidu, väga võimas!» ütles Holm.

Kui palju on ta valmistunud? Holm tunnistas, et tegelikult pole ta eriti palju trenni teinud, kuid suusatamas käib Vooremäel ja Tähtveres. «Väiksest peale on suusatada meeldinud ja kõige parem olen ma ikka alati olnud laskumisel,» ütles Holm.

2074. numbri all on end kirja pannud Jaan Rebane, kes on juba 13 korda suusamaratonil osalenud. Tema on rajaoludega rahul ja sõiduks igati valmis, kuid ütles, et esimest korda osalejatele võib värske lumi valmistada raskusi. «Mina ise olen sõitnud distantsi läbi umbes seitsme tunniga, aga võib-olla täna õnnestub isegi kuue tunniga hakkama saada,» lisas Rebane. Eraldi trenni pole ta teinud ükski kord, Rebane hoiab end muul moel vormis, näiteks käib ka talvel rattaga tööle.

Osaleja Kadri Sild pidi vahetult pärast starti pausi tegema, sest suusakepp läks pooleks. Kiire telefonikõne sõbrannale aitas ning peagi võis näha sõidutee äärest mäest alla jooksmas talle kaasaelajat, kes uue kepi kohale toimetas.  «See oli nüüd küll elu kiireim jooks,» ütles sõbranna ning sõit võis jätkuda.

Mõnel teisel tuli aga asjad kiiremini kokku pakkida, sest murdunud suusaga finišisse ei jõua. «Mina sõitsin täiesti rahuliku südamega ja siis keegi kõrvalt ütles, et sul on suusk katki,» rääkis Urmas Männisalu, kes pidas ennast esimeseks katkestajaks. «Kahju! Viis aastat on need suusad vastu pidanud, ei saagi aru, mis juhtus. Eelmisel aastal tegin just oma parima aja.»

Lisaks varustusemuredele võis näha raja ääres kiirelt toimetamas ka meditsiinitöötajaid, sest juba oli ühel sõitjal käsi viga saanud ja sõit igal juhul lõppenud. Meedikute abiga toimetati ta kiirabiautosse abi saama.

Raja ääres on igal pool näha kaasaelajaid, kes suusatajatele jõudu-jaksu soovivad ja neid aplausiga ergutavad. Võitja eeldatav finišisse saabumise aeg on pooleteist tunni jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles