GALERII JA VIDEO Start 48. Tartu maratonile on antud, rajale läksid suusatajad 24 riigist

Copy

Täna hommikul kell 10 anti üldstart 48. Tartu maratonile ning Tehvandi staadionilt läheb täna rajale 4042 suusatajat, kelle seas on 24 riigi esindajad. Üle 11 aasta on Tartu maraton tagasi pikamaasuusatamise Visma Ski Classics Pro Tour sarjas, kus eestlastele pakuvad konkurentsi paljud maailma tippsuusatajad.

Meeleolu enne Eesti oodatuimat talvist spordisündmust oli Tehvandi staadionil ärev ning iga nurga peal tegid suusatajad viimaseid ettevalmistusi. Kes kontrollis üle suuski või määret, kes aga ajas lõbusalt konkurentidega juttu. Ilmaolud sõitjatele ei olnud täna hommikuse seisuga kaugeltki ideaalsed: sadas lund, temperatuur püsis -1 juures ning puhus kerge tuul (4m/s). 

Tehvandi staadionile lubatakse 63 km starti korraga kuni 2000 osalejat. Esimesena läksid kell 9:50 teele naiste eliitklassi suusatajad, järgmine tuhandeliikmeline grupp lubati staadionile kell 10:00. 17. veebruari seisuga oli Tartu maratoni 63 km distantsile registreerunud 3073 suusatajat ning 31 km distantsile 969 suusatajat. Need osalejate arvud rekordaasta lähedale siiski ei küündi, 1985. aasta talvel registreerus maratonile 13 200 suusatajat.

Eestisse on 48. Tartu maratonile osalema tulnud suusasõpru 24 riigist, näiteks USA-st, Austraaliast, Austriast, Hollandist või Iisraelist. 48. Tartu Maraton kuulub nii Worldloppet kalendrisse, Russialoppetisse kui ka Visma Ski Classics Pro Touri kalendrisse.

Tänavu on muutunud ka maratoni finišijoone asukoht ning teenistuste paiknemine. Enne finišit kahte viimast kurvi enam pole ning finišisirge pikkus on üle 200 meetri. Eestlastest on meeste seas favoriit eelmise aasta võitja Mart Kevin Põlluste, kuid kohal on ka neli varasemat Tartu maratoni võitjat: kahel korral võidutsenud Anders Aukland (NOR), 2006. aasta võitja Stanislav Rezac (CZE), 2018. aasta võitja Antoine Auger (FRA) ja 2019. aasta kiireim Niko Koskela (FIN). Lisaks on rajal veel 135 eliitsportlast Visma Ski Classics Pro Touri sarjast.

Naiste seas on medalipretendendid Visma Ski Classics Pro Touri naiste üldarvestuse liidrid, kolm rootslast: Ida Dahl, Britta Johansson Norgen ja Lina Korsgren. Eestlastest on kiireima naisena rajal Tartu Maratoni kolmekordne võitja Tatjana Mannima.

Veel fakte 48. Tartu maratonist:

  • Maraton toimub taas klassikalisel Otepää-Elva trassil.
  • Osalejaid on järgmistest riikidest: Ameerika Ühendriik, Austraalia, Austria, Eesti, Holland, Iisrael, Itaalia, Kanada, Läti, Leedu, Norra, Poola, Prantsusmaa, Rootsi, Saksamaa, Sloveenia, Soome, Šveits, Taani, Tšehhi Vabariik, Ühendkuningriik, Ukraina, Valgevene, Venemaa.
  • Sõidetakse klassikatehnikas
  • Alates aastast 1994 rahvusvahelise pikamaasuusatajate sarja Worldloppet liige, kuhu kuulub igast riigist ainult üks ja kõige parem maraton.
  • Eesti pikamaasuusatajate sarja Estoloppet rahvarohkeim maraton.
  • 48. Tartu Maraton on Tartu Maratoni Klassiku avaetapp.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles