GALERII ⟩ Tartus tunnustati lõppenud aasta parimaid kultuuritegijaid

Copy

Reede õhtul tunnustati Eesti Rahva Muuseumis tänuõhtul 2021. aasta parimaid Tartu kultuuritegijaid. Seejuures ei jagatud auhindu kätte sugugi tavapäraselt, vaid õhtu tähtsaimad nimed olid põimitud lõbusasse lavastusse, mille tõid lavale teatri Must Kast näitlejad. 

Tartu Kultuurikandja 2021 aunimetusega pärjati nii üksiktegijaid kui ka kollektiive ning 62 kandidaadi seast valiti välja kaheksa, kes aasta jooksul saavutasid silmapaistvaid tulemusi või andsid olulise panuse kultuurielu arengusse.

Meeldejääv lavastus

Aasta sündmuseks valiti Tartu Uue Teatri lavastus «Serafima+Bogdan», mis põhines Vahur Afanasjevi romaanil ning esietendus eemisel suvel vabas õhus Koljas Peipsiveerel.

Produtsent Maarja Mänd ütles, et kõige rohkem positiivset tagasisidet on saanud lavastuse keskkond ja teistsugune vorm. «Väga paljud tulid teatrisse, sest nad lugesid seda väga head Vahur Afanasjevi romaani. Aga lugedes ei tekkinud pilti, kuidas oleks kõike teatris vaadata,» selgitas Mänd.

​Produtsendi sõnul oli kõige raskem lavastust 2020. aastal edasi lükata, kui olud ei võimaldanud ideed algselt planeeritud kujul välja tuua. See otsus tekitas ka publikus toona arusaamatust ja pahameelt. «Me pidime arvestama võimaliku täituvuse piiranguga ja sellest tingituna piletitulu vähenemisega, mis oleks muutnud tingimusi lavastuse toimumiseks,» kinnitas Mänd. Ta tõdes, et lavastuse edasi lükkamise järel on veelgi erilisem preemia vastu võtta. «See kinnitab, et tegime ikkagi õige otsuse,» lisas Mänd.

Hea koostöö viib tulemuseni

Aasta kultuuriorganisatsiooniks valiti Kogo galerii, aasta loojaks Kiwa möödunud aasta loomingu ja teose «Kummiliimiallikad» põhjal. Aasta kultuurikorraldajad on Tiigi seltsimaja direktor Maris Peebo ja tehniline projektijuht Ragnar Kekkonen. Auhinna vastuvõtmisel tõi Maris Peebo välja humoorika loetelu kõigist ametitest, mis tegelikult kultuurikorraldaja elus ette tulevad.

«Meil Ragnariga on koos olemine hästi inspireeriv. Üks käib idee välja, teine täiendab ning nii hakkabki lumepall veerema,» rääkis ta.

Kuigi vahel tundub ka Peebole, et kõik on juba tehtud, siis heast tagasisidest sünnivad uued mõtted. «Üks asi, mida oleme õppinud, on see, et kui uksest ära saadetakse, tuleb aknast tagasi sisse ronida,» muigas ta.

2021. aastal tuli kultuurikorraldajatel ette ka palju tühja tööd, kuid motivatsiooni hoidis soov asjad lõpuni viia. «Kui oled teatud piirini kõik juba ära teinud, siis ei taha pooleli jätta. Aga eks on olnud koroonakriisi jooksul situatsioone, kus näiteks kell 11 kinnitad sündmuse plakati ära ja kell 12 selgub, et seda ikkagi ei toimu,» selgitas Peebo.

2021. aasta kultuurikajastaja tiitli sai kunstnik ja kunstikriitik Kaisa Eiche ning aasta uustulnukana tunnustati taskuhäälingut «tARTu hääl». Aasta rahvakultuurikandjaks valiti dirigent Küllike Joosing ja nooreks kultuurikandjaks kirjandusring Ellips.

​Kõik laureaadid said kingituseks kunstiteose ning auhinnaga kaasnes rahaline preemia.

Kultuurikandjad valis sel korral välja komisjon koosseisus Tartumaa omavalitsuste liidu kultuurinõunik Astrid Hallik, Tartu linnakirjanik 2020 ja Eesti kirjanike liidu Tartu osakonna juhatuse liige Carolina Pihelgas, Noor Kultuurikandja 2020 ja muusik Gregor Kulla, SA Tartu 2024 produktsiooni koordinaator Heigo Teder, Eesti rahvakultuuri keskuse Tartumaa rahvakultuurispetsialist Kati Grauberg-Longhurst, SA Tartu 2024 turundusjuht Marika Goldman, Tartu kunstnike liidu juhatuse esimees Peeter Talvistu, Tartu abilinnapea Lemmit Kaplinski ja Tartu linnavalitsuse kultuuriosakonna juhataja Marleen Viidul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles