VIDEO Kaitseväe akadeemia ja liitlasriikide õppurid harjutavad talvist sõjapidamist

Henn Uuetoa
, ajakirjanik
Copy

Lõppeval nädalal toimub Kirna õppekeskuse alal kaitseväe akadeemia rahvusvaheline talvesõja kursus, kus osalevad maaväe põhikursuste kadetid, vanemallohvitseride põhikursuse jalaväe suuna õpilased ning välisõppurid liitlasriikidest.

Kursuse läbiviija Andres Saritsa sõnul õpetatakse õppuritele talvistes tingimustes sõjapidamist ning hakkama saamist. «Ent selle taustal nad tegelikult arendavad enesedistsipliini ja vaimu, iseenda ja oma kaaslaste juhtimist, sest väsinuna külmades, niisketes ja lumistes tingimustes nõuvad tihti ka igapäevased tegevused rohkem aega, ettevalmistust ja vahendeid,» lisas Sarits.

Nädalasel talvise sõjapidamise kursusel osalevad kaitseväe akadeemia 23. ja 25. maaväe põhikursuse kadetid, 47. vanemallohvitseride põhikursuse õpilased ning ka 14 liitlasriikide sõjakoolide õppurit. Välisõppurid on Lätist, Poolast, Horvaatiast, Tšehhist, Rumeeniast, Portugalist ja Kreekast. Kokku osaleb nädalasel kursusel ligi 100 õppurit.

«Kursus on väljakutserohke, aga väga huvitav ja mitmekesine. Kolleegid Eestist ja teistest riikidest on olnud väga sõbralikud ning professionaalsed,» ütles Poola kadett Filip Mare. Ta lisas, et Poolas on talvel sarnased tingimused ning kursusel omandatud teadmised tulevad kasuks ka seal.

Nädala jooksul omandavad õppurid talvistes tingimustes tegutsemiseks praktilisi oskuseid: õpitakse lõkke tegemist, toidu valmistamist ja varjualuse ehitamist nii väljastatud varustuse kui ka improviseeritud vahenditega. Kursuse vältel ööbivad õppurid telkmantlitest ja okstest varjualuse all, aga ka kokkupressitud lumest tehtud onnis ning seda nii kaitseväe kui ka ise tehtud magamiskottides.

Lisaks harjutavad õppurid talvisel maastikul suuskadel taktikalist liikumist ja laskmist ning jäätunud veekogu ohutut ületamist. Viimasega kogevad õppurid ka läbi jää vette kukkumist ning sealt lahingvarustuses väljatulemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles