REEDENE RÕÕM ⟩ Ene-Margit Tiit: ainult meie ise arvame, et me ei ela hästi

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Elutööpreemia pälvinud Ene-Margit Tiit teeb endiselt iga päev tööd, aitab statistikaametil andmeid koguda, osaleb raamatute koostamisel, naudib kontserte ja teatriskäike ning ootab suve, mil saaks taas aias toimetada ja ujumas käia.
Elutööpreemia pälvinud Ene-Margit Tiit teeb endiselt iga päev tööd, aitab statistikaametil andmeid koguda, osaleb raamatute koostamisel, naudib kontserte ja teatriskäike ning ootab suve, mil saaks taas aias toimetada ja ujumas käia. Foto: Margus Ansu

Eesti rahvastikuteadlane ja statistik Ene-Margit Tiit (87) pälvis tänavu teaduse elutööpreemia. Kuigi vanus võiks tal lubada täiel rinnal pensionipõlve nautida, teeb ta iga päev arvuti lahti ning aitab statistikaametil meie rahvastikust kõnelevatest arvudest sotti saada.

Ene-Margit Tiit, kuidas kommenteerite väljendit: on väikesed valed, suured valed ja statistika?

See on võrdlemisi asjatundmatu väide, aga see näitab, et statistikat saab kasutada ka negatiivsetel eesmärkidel, et statistika kattevarju all saab pooltõdesid või lausa valet esitada. Kui kuulaja sellest vigurist aru ei saa, siis talle võibki jääda mulje, et talle tõestati midagi vildakat. Minu hea kolleeg Hispaaniast ütles alati, et tõde ei saa olla ilma statistikata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles