Tallinna kammerorkester Tõnu Kaljuste dirigeerimisel avab Elleri kooli festivali

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Tallinna kammerorkester andis Tõnu Kaljuste dirigeerimisel kontserdi «Eesti eleegia» ka mullu augustis Kambjas Martini kirikus.
Tallinna kammerorkester andis Tõnu Kaljuste dirigeerimisel kontserdi «Eesti eleegia» ka mullu augustis Kambjas Martini kirikus. Foto: Raimu Hanson

Täna kell 18 algab Tubina saalis kontserdiga «Eesti eleegia», mille annavad Tallinna kammerorkester Tõnu Kaljuste dirigeerimisel ja Eda Peäske (harf) soleerimisel, Eesti muusika festival «Heino Eller 135». Heino Elleri muusikakool on korraldanud selle muusikapeo kavasse kontserte 12. märtsini.

Tõnu Kaljuste sõnul on muusikaõpinguid alustavad inimesed tihti olukorras, et teavad helilooja nime enne kui tema muusikat.

«Nii juhtus ka minuga,» lisas ta. «Suved veetsin Laulasmaal ning alatihti räägiti meie kodus Heino Ellerist, eriti siis, kui ta Helikülas jalutama juhtus. Kord astus professor meilt läbi ja uuris, kas külas oleks mõnd töömeest, kes aitaks tal teha rannaliivale maakividest piirdeaia, mis pakuks päevitamisel tuule eest varju. Töömehi mu isal ei olnud, kuid minule osutades andis ta Ellerile märku, et 13-aastane võiks ju tööga toime tulla.»

Kui Kaljuste nägi hiljem Oskar Lutsu raamatu järgi tehtud filmi «Suvi», meenutas Kiire kivide veeretamise stseen talle väga tema enda esimest töömehekogemust. «Erinevus võrreldes Kiirega oli vaid selles, et esimest korda elus sain ma töö eest raha – 10 rubla,» märkis dirigent.

Kaljuste teine mälupilt samast heliloojast on seotud muusikalise elamusega aastast 1969, kui juubelilaulupeol kõlas Heino Elleri «Kodumaine viis». Teos tuli kordamisele. Esimesel korral juhatas seda Heino Rannap, teisel korral autor ise.

«Nägin, kuidas Eller pani kaks kätt sirgelt ette ning kõlama hakkas hoopis teise tempo ja meeleoluga teos kui esimesel kuulamisel,» meenutas Kaljuste. «Kogesin imestusega, kuivõrd erinev võib olla sama muusika erinevate dirigentide juhatusel.»

Festivali algus

Elleri kooli korraldatud festivali avakontserdi kavas täna kell 18 Tubina saalis on Heino Elleri «Eleegia», «Lüüriline suit», «Neenia», «Sümfoniett» ja «Viis pala keelpilliorkestrile». Sama kava esitas Tallinna kammerorkester mullu suvel Kambjas Martini kirikus ja mitmel pool mujal Eestis.

Reedel, festivali teisel õhtul saab Tubina saalis kuulata Tallinna muusikakeskkooli, Elleri ja Otsa kooli noorte komponistide loomingut kaasõpilaste esituses.

Pühapäeval annab sealsamas kontserdi «Ikka ja alati» helilooja ja pianist Rein Rannap. Elleri koolist tulnud teate kohaselt esitab Rannap seda kava pärast Tartu kontserti Dubais.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles