Video Metsatöll aitab värske muusikavideoga Kuningamännil püüda Euroopa aasta puu tiitlit

Tartu Postimees
Copy
Metsatöllu novembris antud kontsert Soomes.
Metsatöllu novembris antud kontsert Soomes. Foto: Toomas Rand

Järvselja lumistes laantes üles võetud video ansambli Metsatöll laulule «Toona» on pühendatud Kuningamännile, kes võistleb praegu Euroopa aasta puu tiitli nimel.

Laul «Toona» pärineb Metsatöllu viimaselt albumilt «Katk kutsariks» ning räägib eestlase olemusest, meie ürgsetest juurtest. «Ka raskustest, millest maarahvas on end läbi  surunud. Kõik see omandatud ellujäämisoskus koos keele ja kultuuriga on pärandatud meile, muistse rahva järeltulijatele, ja meie kohus on hoida seda pärandit, kuni elame,» sõnas Metsatöllu liige Lauri Õunapuu.

«Kuningamänniga klapib see laul väga kenasti. Kui nüüd mõelda, et see võimas puu idanes pea 400 aastat tagasi, siis on ta näinud kõike seda rassimist ja maarahva sehkendamisi päris pikalt. Tal on, mida võrrelda, ning kui me mõistaks Kuningmänni sõnu, oleks ehk tema loodud laul meie rahvast umbes sarnane. Kuningamänd on otsekui osa meie rahva ajaloost,» lisas Õunapuu ning kutsus kõiki üles Kuningamändi Euroopa aasta puu võistlusel toetama.

Seda saab teha veebilehel treeoftheyear.org, rahvahääletus kestab 28. veebruarini. Euroopa aasta puu tiitlile kandideerib 16 puud, iga hääletaja saab välja valida kaks lemmikut. Tähele tasub panna, et peale oma valiku tegemist saadetakse meilile link, millel klõpsates lähevad hääled lõplikult arvesse.

Metsatöllu värske video režii ja montaaži tegi Rauno Laikjõe, operaator oli Jan Henrik Pärnik.

Euroopa aasta puu võistlusega tõstetakse esile huvitava looga puid, kel on kohaliku kogukonna südames täita tähtis roll. Kuningamänni kohta kogutud meenutustega saab tutvuda loodushoiu fondi lehel.

Kuningamänd hakkas kasvama umbes samal ajal, kui Rootsi kuningas Gustav II Adolf pani aluse Tartu ülikoolile ehk umbes 380 aastat tagasi. Kuningamändi tunnevad hästi sajad Eesti bioloogid, metsamehed ja teiste erialade lõpetanud, kelle akadeemilise hariduse osaks on olnud praktikumid Järvseljal.

Eesti on Euroopa aasta puu konkursist osa võtnud kolmel korral ning ühel korral ka selle võitnud: nimelt viis arborist Heiki Hanso 2015. aastal võidule Orissaare jalgpalliväljaku keskel kasvava tamme. Aastast 2021 korraldab Eesti kaasalöömist Euroopa aasta puu valimisel loodushoiu fond. Fondi eesmärk on turgutada vabatahtlikku ja eraalgatuslikku looduskaitset Eestis ning väärtustada meie tähelepanuväärseid pärand- ja põlispuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles