TARK TARTU ⟩ Kaasasündinud südamerikete kokteil saab osaks sajale lapsele aastas

Kelly Olesk
, ajakirjanik
Copy
Ka ühe lapse liiga hilja avastatud südamerike on liiga palju, ütles Tartu ülikooli kliinikumi südamekliiniku kardiokirurg Raili Ermel.
Ka ühe lapse liiga hilja avastatud südamerike on liiga palju, ütles Tartu ülikooli kliinikumi südamekliiniku kardiokirurg Raili Ermel. Foto: Margus Ansu

Mõni nädal tagasi opereerisid Tartu kardiokirurgid nelja-aastase Liisel Saarel südant. Tüdrukul oli juba sündides südames kahe ja poole sentimeetri suurune auk, mis nüüd korrigeeriti. Praegu on tüdrukutirts pere juures kodus, operatsiooni meenutab vaid paranev haav.

Väikese Liiseli raske südameprobleem pole haruldus, igal aastal sünnib Eestis ligi sada südamerikkega last. Nad kõik saavad abi Tartu ülikooli kliinikumis.

Liiseli ema Helina Saar rääkis, et tütre südamerike avastati juhuslikult möödunud aasta novembris. «Lapsel oli aeg-ajalt peas beebikõõm ja juuksed katkesid,» rääkis ema põhjusest, miks ta hakkas tütre tervise pärast muret tundma. Oktoobris käisid nad lapsega juuste ning peanaha tervisega tegelevas Juusteakadeemias vastuvõtul, kus muu hulgas soovitati ka lapse kilpnääret analüüsida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles