Tänavune Prima Vista nihutab mängu piire Urmas Vadi patroneerimisel

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Kirjanik Urmas Vadi.
Kirjanik Urmas Vadi. Foto: Sille Annuk

Prima Vista täidab Tartu 9.-14. maini taas kirjanduse ja kõige muu sinna juurde kuuluva hea ja paremaga ning korraldab meeleavalduse. Festivali patrooniks on Urmas Vadi ning teemaks «Mängu piirid», et tõstatada selliseid küsimusi: kust jooksevad meie jaoks mängu piirid, millal muutub mäng tõelisuseks ja tõelisus mänguks, kas mängulisus aitab meil kergemini toime tulla igapäevase elu argisusega?

Patrooni üks soove on korraldada kirjanike tenniseturniiri. «Olen avastanud, et tennist mängides tekib parimatel hetkedel samasugune vabajooksu tunne nagu kirjutades, sa lihtsalt mängid, mõte liigub hoopis teisel režiimil, sa oled justkui kuhugi teise ruumi sisenenud,» märgib Vadi. «Ehk ongi mängu piir see, kui me paneme kokku tennise ja kirjanduse ning toome niiviisi lugejateni sõnumeid meie sisimast minast?»

Eesti autorite seas esineb Prima Vista kavas Tartu linnakirjanik Paavo Matsin, kes korraldab kultuuriloolise jalutuskäigu «Lenini valsi» radadel.

Piiri tagant on tulemas Norrast Nina Lykke, Saksamaalt Klaus Modick, Soomest Juha Hurme. Oma osalemist on kinnitanud Lätist Rasa Bugavičute-Pēce, Leedust Birutė Jonuškaitė, Kaasanis sündinud, vene keeles kirjutav tatari kirjanik Guzel Jahhina. briti autorid Carl Neville ja Joe Kennedy, Aleksei Salnikov, Galina Juzefovitš, Dubravka Ugresic.

Festivalinädalal on kavas muu hulgas raamatulaat raeplatsil, noorte autorite õhtu «Särtsuga kirjandus», kunstinäitused Tartu ülikooli ja linnaraamatukogus. Mitmed senised pargiraamatukogu sündmused liiguvad seekord raeplatsile.

Eriti suurejooneliseks tõotab kujuneda 14. mail festivali kokkuvõtteks meeleavaldus luule piiride nihutamise toetuseks, kuhu on oodatud kõik. Meeleavaldusele järgneb luuleõhtu kirjandusmaja hoovis ja kultuuriklubis Salong.

Festivali korraldava MTÜ Kirjandusfestival Prima Vista on loonud Tartu ülikooli raamatukogu, Tartu linnaraamatukogu, Eesti kirjanike liidu Tartu osakond ja Eesti kirjanduse selts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles