NÄDALA STARTER ⟩ Julgemini, sooja õhku juba tuleb! (1)

Vilja Kohler
, ajakirjanik
Copy
Õpetaja Vello Saage jäi tihti vahetunniks oma klassi. Vahel süütas ta seal sigareti ning ajas noortega juttu elust ja inimestest. Need olid parimad vahetunnid, on raamatus kirjutanud üks õpilane.
Õpetaja Vello Saage jäi tihti vahetunniks oma klassi. Vahel süütas ta seal sigareti ning ajas noortega juttu elust ja inimestest. Need olid parimad vahetunnid, on raamatus kirjutanud üks õpilane. Foto: Vello Punning

Kodutööd ei mäleta, aga fakt oli, et ma ei olnud kõige vähematki lugenud ega õppinud. Klassi ees olek oli väga ebamugav, kuna vaikisin. Õpetaja ei küsinud midagi. Lihtsalt vaikis. Vaikis ka klass. Peale piinlikku vaikust, mille pikkuseks võiks hinnata umbes sajand, ütles õpetaja: «Istuge, neli!» Klassi läbinud kahina peale ütles õpetaja: «Näete, õpilane ei tea midagi, aga tal oli julgust tulla klassi ette!»

9. klassi 1. septembril ütles õpetaja meile klassijuhatajatunnis: «On kahte sorti tarkust – teadmiste tarkus ja südametarkus. Ja tähtsaim on see viimane.» See oli kõige tähtsam asi, mida ta meile jagas ja mis mul kogu elu meeles püsib.

Samuti soovitas ta tolles tunnis: «Käige koolis. Siis on õpetaja leidlik ja paneb teile kolme. Kui te koolis ei käi, ei saa teile keegi kolme panna, sest teid pole siin.» Naersime selle peale, aga elu näitas, et see oli õige – välja kukkusid need, kes ei käinud koolis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles