Tartu kavandab hooldajatoetuse tõusu

Tartu Postimees
Copy
Eakad.
Eakad. Foto: Natali Marie Ernits

Linnavalitsus saatis Tartu volikogule eelnõu, millega soovitakse tõsta hooldajatoetust neil, kes hooldavad kõige suurema hooldusvajadusega tartlasi kodus. Nende toetust on kavas suurendada ligemale kahekordseks.

Täisealise erivajadusega inimese hooldamise eest makstava toetuse suurus sõltub sellest, kas hooldusvajadus on väike, keskmine või suur.

«Soovime tõsta eeskätt kõige kõrgema hooldusvajadusega inimeste hooldajate tasu, et motiveerida neid jätkama pereliikme hooldamist koduses keskkonnas,» selgitas Tartu abilinnapea Mihkel Lees. «Suurema hooldusvajadusega inimesed ei tule enamasti oma igapäevaeluga iseseisvalt toime. Meie eesmärk on toetada erivajadusega inimese võimalikult kauaaegset kodus elamist. Selleks vajavad nad ööpäev ringi hooldaja tuge.»

Eelnõuga kavandatav muudatus puudutab kõige suurema hooldusvajadusega isikute hooldajaid, keda on Tartu linnas ligi 440.

Üsna sageli ei saa need inimesed suure hoolduskoormuse tõttu käia tööl ega teenida sissetulekut. Arvestades selle aasta hinnatõusudega soovib linn tõsta suure hoolduskoormusega hooldajate tasu 120 eurole tagasiulatuvalt 1. jaanuarist. Vajaduse korral määratakse hooldajale tervisekindlustus ja makstakse sellega seotud sotsiaalmaks. Siiani on toetuse suurus olnud 66,30 eurot.

Endiselt makstakse väikese hooldusvajadusega isiku hoolduse eest hooldajatoetust 23,40 eurot ja keskmise hooldusvajadusega inimese hooldamise eest 39 eurot. Parema mõistetavuse huvides lihtsustatakse ka hooldajatoetuse arvutamise metoodikat. Nii loobutakse toetuse suuruse arvutamisel protsendimäära kasutamisest ja hooldajatoetus määratakse hooldatava hooldusvajadusest sõltuvalt kindla summana.

Senine hooldajatoetuse suuruse kehtestanud volikogu määrus on kavas kehtetuks tunnistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles