VIDEO ⟩ Mis saab suusaraja ära lõhkunud robotist? Ahhaa juht leidis, et sellele tuleb rajameistri ametit õpetada (1)

Henn Uuetoa
, ajakirjanik
Copy
Muidu on see robot mõeldud asjade kandmiseks, mitte vedamiseks, kuid säärase rajameistri abivahendi sai sellele siiski järele haakida.
Muidu on see robot mõeldud asjade kandmiseks, mitte vedamiseks, kuid säärase rajameistri abivahendi sai sellele siiski järele haakida. Foto: Andres Juur

Üldiselt on viimastel aastatel Tõravere suusaradade rajameister olnud Ahhaa juht Andres Juur, kuid üleeile andis ta töö korraks tehisintellektile üle. Nimelt läks Milrem Roboticsil oma roboti katsetamisega veidi näpust ja suusarada sai kohati rikutud, õnneks ajas robot tehtu ise joonde tagasi.

Samal ajal kui suusarada oli Tõraveres juba tehtud, käis Juure sõnul Milrem Roboticsil selle lähistel parasjagu roboti maastikukatsetus. Nii juhtuski, et ühel hetkel tabas robotilint suusajälgi. 

«Robot tegi oma roboti asju ja tegi raja katki. Siis Mart Noorma (Milrem Roboticsi teadus- ja arendusdirektor) helistas ja vabandas ning uuris, et mis nüüd saab. Pakkusin, et äkki robot tuleb ja teeb korda,» kirjeldas ta, kuidas teadaolevalt esimese autonoomse roboti tehtud suusarajad sündisid.

Ahhaa juht lisas, et idee oli lihtne – selle asemel, et karistada, miks mitte robotile õpetada, nii-öelda «ahhaalik» mõtteviis, selgitas ta. Nii panidki Juur ja Noorma muidu ATV järel olnud kelgu moodi haagise hoopis robotile järele ja siis asus masin rada tallama.

Juur teadis roboti kohta rääkida nii palju, et sellel on liikumiseks kolm võimalust. Esimene neist on robotile GPS-i abil rada selgeks õpetada, teine talle teed juhatada. Viimane võimalus on robotit kaugjuhitava puldi abil suunata. Tõraveres tegi robot suusarada nii puldiga juhtimisel kui ka järgnedes talle ees kõndinud teejuhile.

Kas nüüd võtabki robot aga Tõraveres rajameistri ameti üle? «Kui meil oleks ropult raha, siis ta võiks kasutusse jääda, praegu pigem katsetasime,» sõnas Juur. Ta lisas, et vähemalt on nüüd robotil uus teadmine ja oskus igatahes olemas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles