Maarjamõisa A-korpuses läheb taas ehituseks, ette võetakse kolm korrust (2)

Henn Uuetoa
, ajakirjanik
Copy
Tartu ülikooli kliinikumi juures on veel praegugi näha ehitusele viitavaid aedasid ja konteinereid. Paari kuu pärast algab majas aga taas suur ehitustöö.
Tartu ülikooli kliinikumi juures on veel praegugi näha ehitusele viitavaid aedasid ja konteinereid. Paari kuu pärast algab majas aga taas suur ehitustöö. Foto: Margus Ansu

Neljapäeval sõlmisid Tartu ülikooli kliinikum ja aktsiaselts Nordecon koos tütarettevõttega Embach Ehitus ehituslepingu kliinikumi L. Puusepa 8 hoones asuva A-korpuse 2.–4. korruse ehitustöödeks. Ligi viis miljonit maksev ehitustöö saab hoo sisse tänavu aprillis ning lõpeb tuleva aasta sügisel.

Kliinikumi A-korpuse algne ehitusaeg jääb 1970ndatesse, kuid rekonstrueerimise üks etapp on 2020. aasta järel juba tehtud. Siis anti uus ilme korpuse 0-korrusele ja 5.–7. korrusele, samuti fassaadile. Nüüd võtab ehitusfirma ette hoone teisedki korrused.

Kliinikumi meditsiinilinnaku projektijuhi Toomas Kivastiku sõnul rekonstrueeritakse projekti käigus A-korpuse kolm korrust nii ambulatoorse kui ka statsionaarse ravitöö jaoks.

Täpsemalt selgitas Kivastik, et teise korruse ruumid saavad olema silmakliiniku ja närvikliiniku ambulatoorsete vastuvõttude ja ultraheliuuringute päralt. Kolmandal ja neljandal korrusel seab kliinik seevastu sisse kirurgiakliiniku palatiosakonnad. Kokku tuleb kahe korruse peale 54 aktiivravi voodikohta. Nendest neli palatit on isolatsioonipalatid ja 12 voodikohta teise astme intensiivravi jaoks.

Ajakohane ventilatsioon

Tartu ülikooli kliinikumi juhatuse esimees Priit Perens peab oluliseks, et pärast ehitustöid saavad nii töötajad, õppurid kui ka patsiendid paremad tingimused.

«Ehitustöödega saame nüüdisajastada ruume ning nii paranevad patsientide ravi- ja olmetingimused, sealjuures tagatakse ka A-korpuses tänapäevased isoleerimistingimused näiteks SARS-CoV-2 või muude infektsioonhaiguste korral,» märkis Priit Perens.

Toomas Kivastik selgitas, et pärast ehitustöid on hoones õhkisolatsiooniks vajalik ventilatsioonirežiim, mis hoiab näiteks isolatsioonipalatis ümbritsevate ruumide suhtes madalamat õhurõhku ja tagab vajaliku õhuvahetuse. «Voodi juurde tuleb muidugi ka meditsiiniline hapnik ja suruõhk ning adekvaatses hulgas tugev- ja nõrkvoolupistikuid,» lisas ta.

Ka Nordecon AS-i juhatuse esimees Gerd Müller sõnas, et neil on hea meel, et saavad kliinikumi arengule taas kaasa aidata.

«Oleme viimased poolteist aastat aktiivselt tegutsenud uute C- ja M-korpuste ehitusel ning tajume tugevalt selle töö väärtust kliinikumi töötajate ja patsientide tingimuste parendamisel,» ütles Müller. 

Uude A-korpusesse tulevad:

  • Ühe- või kahekohalised tavapalatid, neist igaühe juures oma WC ja duširuum (aastakümneid tagasi projekteeritud ja ehitatud korpuses on tavapalatid 4–6-kohalised)
  • Nüüdisaegne ventilatsioonisüsteem
  • Nüüdisaegne õekutsesüsteem palatites
  • Tänapäevastele nõuetele vastavad ambulatoorse vastuvõtu ruumid
  • Personali kontorite ja puhkeruumide tase, mis vastab uute ehitusjärkude käigus loodud kliinikumi n-ö sisemisele standardile.

Maarjamõisa meditsiinilinnaku A-korpuse rekonstrueerimise maksumus on ligikaudu viis miljonit eurot koos käibemaksuga. Lisaks kliinikumi rahastusele kaasfinantseeritakse projekti ka Euroopa Liidu meetme «Tervishoiuteenuste kättesaadavuse parandamine ja tervishoiu kriisideks valmisoleku tagamine» kaudu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles