TARTU TULEMINE Tundmatu Tartu rahu nimetute preilidega

Tõnu Raid
, kartograaf
Copy
Tartu riikliku ülikooli kaugõppeosakonna sekretär-masinakirjutaja Anette Marks. Foto tema isiklikust toimikust, mis on hoiul rahvusarhiivis. 
Tartu riikliku ülikooli kaugõppeosakonna sekretär-masinakirjutaja Anette Marks. Foto tema isiklikust toimikust, mis on hoiul rahvusarhiivis. Foto: Sille Annuk

Veebruari alguses meenutame igal aastal Tartu rahu, mille tähtsus Eesti riigi rajamisel on hindamatu. Eestit esindanud peamise rahuläbirääkija Jaan Poska sõnul võib öelda, et see on kõige tähtsam päev meie rahva ajaloos, sest «esimest korda määrab Eesti rahvas oma saatust, sõlmides kokkulepet välisriigiga».

Lepingu peategelased on tuntud peaaegu kõigile, lisaks delegatsioonide vähem tähtsad liikmed. Kuid selle rahu tegemisega on Tartus seotud palju rohkem inimesi, kui seni kirja pandud.

Rahu sõlmimisest on kirjutatud üks paks ja üsna punane monograafia (Edgar Mattisen) ning vahetu osavõtja poolt 30 aastat hiljem kirja pandud mälestused noist päevist (William Tomingas). Lisaks on ilmunud mitmeid seniseid tekste ümberjutustavaid kokkuvõtteid tähtpäevade puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles