REEDENE RÕÕM ⟩ Salme viikingid jõudsid rahva ette tänu tartlannast vilunud arheoloogile

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Veerandsada aastat arheoloogina töötanud Marge Konsa on ka lumelabida käsitsemisel väga osav, kuid kõige enam meeldivad talle ikka väljakaevamised, mis annavad uusi teadmisi olnu kohta.
Veerandsada aastat arheoloogina töötanud Marge Konsa on ka lumelabida käsitsemisel väga osav, kuid kõige enam meeldivad talle ikka väljakaevamised, mis annavad uusi teadmisi olnu kohta. Foto: Kristjan Teedema

Hiljutisel muuseumiauhindade jagamisel sai Saaremaa muuseum suisa kolm autasu viikingitest rääkiva väljapaneku eest. Selle eest tuleb nii saarlastel kui ka kõigil ajaloohuvilistel tänulik olla aga tartlasele Marge Konsale, kes lisaks Salmel käinud väljakaevamistel osalemisele on ka näituse kuraator. Kui varem peeti viikingiaja alguseks aastat 793, siis Salmelt leitud viikingid nihutasid selle 43 aastat varasemaks.

Marge Konsa, kuidas arheoloogiasse sattusite?

Tänavu täitub mul 25. tööaasta arheoloogina, aga esimest korda osalesin arheoloogilistel väljakaevamistel juba 16-aastaselt. Aasta oli siis 1989, kui järjekordsel isamaalisel üritusel hõigati välja, et kes koolinoortest sooviks võtta osa Jaani kiriku juures toimuvatest väljakaevamistest. Otsustasin sinna minna ja see oli armastus esimesest kühvlitõmbest. Kui kaevasin välja esimest luustikku, siis see inimene, kes oli sinna maetud, hakkas minu jaoks justkui uuesti elama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles