Tarmu Kurm: Naksitrallid ja pesukarud

Tarmu Kurm
, suhtekorraldaja
Copy
Tarmu Kurm
Tarmu Kurm Foto: Erakogu

Pesukarust on saanud viimastel nädalatel erakordselt kuulus loom. Kambja metsast leitud lindpriist pesukaru ümber lõi lõkkele tragikoomiline seiklussaaga, milles osalesid nii loomapidajad, loomapüüdjad, loomakaitsjad, loomapeitjad kui ka riik valdkonna kõrgeimal tasemel.

Tahes-tahtmata meenus seoses selle looga pool sajandit tagasi ilmavalgust näinud Eno Raua kultuslik lasteraamat «Naksitrallid». Teadupärast vallutasid selles jutustuses linna kassid: «Kasside kisa ja kräunumise saatel tühjenesid alustassid tohutu kiirusega, kalavirnad kadusid nagu nõiaväel.» (Lk 22)

Seejärel, kui Muhv, Kingpool ja Sammalhabe kassid teravmeelse võtte abiga linnast välja meelitasid, asusid linna valitsema rotid. «Rottide suur jultumus ja nende kõrge sigivus teevad rotivastase võitluse äärmiselt raskeks. Kõige hullem on see, et linnas pole üldse kasse. Kassi eest pakutakse hea ratsahobuse hinda.» (Lk 165) Sammalhabe võttis lõpuks asja olemuse targasti kokku: «Looduses on ju kõik omavahel seotud. Kassid asusid saarele ja selle tagajärjel põgenesid linnud. Linnud põgenesid ja selle tagajärjel võtsid puude otsas võimust röövikud, sest polnud enam linde, kes oleks neid hävitanud. Linnas aga möllavad rotid, sest seal pole kasse, kes neid vaos hoiaksid.» (Lk 176)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles